Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Milyen nemű a tavaszra várt kiselefánt? 2020. december 8.

A tavasszal várható újabb kiselefánt neme egészen biztosan csak a születése után derül ki, de egy új, még kísérleti fázisban lévő módszerrel már most is tudunk valamit mondani arról, hogy kislány vagy kisfiú lesz-e a jövevény.

Arun, a hároméves kiselefánt születésnapi köszöntésekor jelentettük be, hogy Angele, az anyaelefánt újra vemhes, és a következő budapesti kiselefánt várhatóan jövő tavasszal fog megszületni.

Nálunk embereknél – az ultrahangos képalkotásnak hála – a születendő gyermekek neme már megszületése előtt, általában a 12-16. héten nagy biztonsággal megállapítható. A vemhes elefántoknál azonban nincs lehetőség hasonló vizsgálatokra, elsősorban az állat nagy testméretei miatt. Így az állatkertek gyakorlatában a kiselefántok ivara általában csak világra jövetelük után szokott kiderülni.

Létezik azonban egy olyan módszer is, amelynél a méhlepényen át az anyai véráramba kerülő magzati DNS kimutatásával igyekeznek megmondani a születendő utód nemét. Ezt az eljárást elefántoknál még csak kísérleti jelleggel alkalmazzák, jelenleg egy kutatás folyik a módszer kifejlesztésére és tökéletesítése. A kutatásban állatkertünk állatorvosai, illetve az Állatorvostudományi Egyetem szakemberei is részt vesznek, s a kutatás részeként Angele-től is vettünk vérmintát, amelyet aztán az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszékének DNS laborjában vizsgáltak meg.

Legújabb kisfilmünkben nemcsak a folyamatot mutatjuk be, hanem azt is, hogy a vizsgálatok eredményei alapján várhatóan milyen nemű lesz a tavaszra várt kiselefánt.

Fontos, hogy a kapott eredményt helyesen értékeljük! Mivel egy kifejlesztés alatt álló módszerről van szó, és a kutatásnak része az is, hogy megállapítsák, ezen a módon kapott eredmény mennyire megbízható, akkor fogalmazunk helyesen, ha azt mondjuk, hogy a kiselefánt ivara egészen pontosan majd a születése után fog kétséget kizáróan kiderülni, de ha a jelenleg elérhető legkorszerűbb módszerrel igyekszünk előre meghatározni, hogy nőstény vagy hím-e a magzat, akkor azt az eredményt kapjuk, amely a kisfilmben is szerepel.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.