Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mindkét koalánk betöltötte harmadik életévét 2015. július 29.

Nur-Nuru-Bin másfél hónapja, Vobara pedig éppen ma töltötte be harmadik életévét. Kifejlett méretüket is elérték már. A március eleje óta látható koalákat az elmúlt hónapokban csaknem félmillió ember tekintette meg állatkertünkben.

VobaraFiatalabbik koalánk, a németországi születésű Vobara a mai napon épp háromesztendős. A másik állat, a Belgiumból érkezett Nur-Nuru-Bin már hetekkel ezelőtt betöltötte harmadik életévét. Tehát mindkettőjükről elmondható, hogy igen fiatal, de lényegében már kifejlett koalának számítanak. A koalák élettartama a természetben kicsit több mint tíz év, rekordszámba menő esetekben pedig némelyikük akár 16-18 évig is elélhet. Az állatkertekben – más fajokhoz hasonlóan – természetesen tovább élnek, így átlagosan 12-14 év, kivételesen pedig akár húsz év feletti is lehet egy állatkerti koala élettartama. A fiatal állatok hozzávetőleg egy éves korukig maradnak az anyjukkal. Az ivarérettséget elvileg már 18-24 hónapos korukban elérik, de a természetben hároméves koruk előtt csak ritkán szaporodnak. Súlygyarapodásuk intenzív szakasza – legalábbis a queenslandi koaláknál, amilyenek a mi állataink is – nagyjából másfél éves korukig tart, ezután a növekedés üteme már jelentősen csökken, és a harmadik év végére többé-kevésbé el is érik kifejlett kori tömegüket. Ez különösen a nőstényekre igaz, a hímeknél nagyon csekély mértékű növekedés ezután is elő szokott fordulni.

A mi állataink testsúlyának alakulása – amelyet természetesen folyamatosan nyomon követünk – lényegében meg is felel a „papírformának”. Persze mindig van némi napi ingadozás, de például Vobara átlagsúlya az elmúlt hónapokban is nőtt kicsit, és néhány mérés alkalmával már az is előfordult, hogy tömege kissé meghaladta a 7 kg-ot. Nur-Nuru-Bin valamivel kisebb termetű, az ő súlya egy szűk fél kilogrammal elmarad Vobaráétól, mivel azonban a queenslandi koalák hímjei 6-7 kg-osak szoktak lenni, ezek az értékek is normálisnak mondhatók.

Az állatkertekben tartott emlősök közül az erszényesek esetében egyébként nem mindig könnyű nyilvántartani a születésnapokat. Amíg más állatoknál rendszerint a gondozók még aznap észreveszik az utódok világra jövetelét, addig ez az erszényesek sajátos szaporodása miatt nem magától értetődő. Így aztán az erszényes állatoknál először azt szokás feljegyezni, hogy mikor látszik szabad szemmel, hogy az erszényben kölyök fejlődik, illetve, hogy mikor sikerült a kicsi erszényből kitekintő fejét megfigyelni. Ezek alapján pedig elég nagy pontossággal (bár nem napra pontosan) lehet következtetni a tulajdonképpeni világrajövetel idejére. A koaláknál megadott születésnapok viszont az esetek többségében pontosak, mert mindenhol zárt láncú kamerarendszer figyeli az állatokat, s a felvételek visszanézésével többnyire megállapítható az ellés időpontja.