Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nektártermelő növények a Lepkekertben 2021. május 28.

A nemrég megnyitott Lepkekertben a lepkék mellett a színpompás növényekre is érdemes odafigyelni. Nemcsak szemet gyönyörködtetők, hanem jó részük nektártermelő, és így a lepkék szívesen táplálkoznak virágaikból.

•	Az orchideák és az egyiptomi csillagcsokrok nemcsak látványosak, hanem a virágjukban termelődő nektár fontos táplálék a Lepkekertben látható trópusi lepkék számáraA közösségek hetén közzétett, letölthető családi foglalkoztató füzetből is látható volt, mennyire fontosak Állatkertünk számára a beporzók. A jegesmedvékkel szemben tartunk fent egy lepkecsalogató kertet a hozzánk látogató hazai lepkék kedvéért: itt jelentősebb nektártermeléssel bíró, de szabadföldi körülményeket elviselő virágos egynyárikat mutatunk be. Növényvédelmük során is odafigyelünk a beporzókra, s ezért az alkalmazott növényvédő szert csak az engedélyezett kultúrában használjuk fel a legszűkebb szelektivitásra, hogy csak a kártevő fajra hasson, így védve a beporzókat, a hasznos rovarokat. Emellett minden kezelés alkalmával felhívjuk a környéken élő méhész kollégákat, akik tájékoztatnak, hogy a háziméhek visszatértek-e már a kaptáraikba.

Ennél is érdekesebb rovarbarát kiültetésünk azonban a Lepkekertben található. A citrusfélékkel gazdagon beültetett mediterrán tematikus kertben a lepkék betelepítésével együtt a pálmaházi kertészek elvégezték a nektártermelők kiültetését is. Idén orchideák, sétányrózsák, egyiptomi csillagcsokrok, flamingóvirágok, szárnyas feketeszemek kerültek kiültetésre. Ezek a növények nemcsak szépek, hanem a nektáriumaik, azaz nektártermelő mirigyeik által kiválasztott magas cukortartalmú nektár a Lepkekertben lakó trópusi lepkék táplálkozásában is fontos szerepet játszik.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.