Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nelly elefánt hévízi kezelése 2015. május 29.

Éppen 101 éve, 1914 nyarán esett meg, hogy Nelly nevű ifjú elefántunk gondozójával Hévízre utazott kúráltatni a fájós lábát. A korabeli képek tanúsága szerint az állat nagyszerűen érezte magát a termálvízben.

1913-ban Beketow Mátyás cirkuszigazgató az Állatkertnek ajándékozott egy fiatal, háromesztendős elefántot, állítólag azért, mert úgy ítélte meg, hogy a valamiért a lábát fájlaló állat nem lesz alkalmas cirkuszi elefántnak. Dr. Raitsits Emlil, az Állatkert akkori állatorvosa alaposan megvizsgálta a Nelly nevű állatot (akit a korabeli közönség egy ideig valamiért Pistának becézett), s kezdődő reumát állapított meg nála. A kert vezetői hosszan tanácskoztak a lehetséges megoldásról, s végül 1914 júniusában úgy határoztak, hogy Nelly reumáján gyógyfürdővel fognak segíteni.

Első látásra az tűnt kézenfekvő megoldásnak, hogy Nelly a gondozójával szépen átsétál a szomszédos Széchenyi Fürdőbe, amelynek termálvize kiválóan alkalmas az ilyen kezelésre. Arra azonban, hogy egy jó kéttonnás növendék elefánt elmerüljön a fürdő valamelyik medencéjében, még ma sem lenne igazán lehetőség, s különösen nem volt 1914-ben, amikor a strandfürdő rész még nem is létezett (azt ugyanis 1927-ben adták át). Így tehát az a határozat született, hogy Nelly Hévízen fog fürdőt venni.

Júliusban valóban sor is került a kúrára, amely – a Simon József által készített korabeli felvételek tanúsága szerint – nagyon tetszett a lábfájós elefántnak, bár azt már nagyon nehéz kideríteni, hogy végül teljesen felgyógyult-e. Annyi azonban bizonyos, hogy gondozója még a Hévízi-tó vizében sem vált meg az előírásos csákójától.