Nyitvatartás

 

November 11-től ZÁRVA további intézkedésig

Jegyinformációk

 

Olvasd el, hogyan változik belépőink érvényessége.

Nelly elefánt hévízi kezelése 2015. május 29.

Éppen 101 éve, 1914 nyarán esett meg, hogy Nelly nevű ifjú elefántunk gondozójával Hévízre utazott kúráltatni a fájós lábát. A korabeli képek tanúsága szerint az állat nagyszerűen érezte magát a termálvízben.

1913-ban Beketow Mátyás cirkuszigazgató az Állatkertnek ajándékozott egy fiatal, háromesztendős elefántot, állítólag azért, mert úgy ítélte meg, hogy a valamiért a lábát fájlaló állat nem lesz alkalmas cirkuszi elefántnak. Dr. Raitsits Emlil, az Állatkert akkori állatorvosa alaposan megvizsgálta a Nelly nevű állatot (akit a korabeli közönség egy ideig valamiért Pistának becézett), s kezdődő reumát állapított meg nála. A kert vezetői hosszan tanácskoztak a lehetséges megoldásról, s végül 1914 júniusában úgy határoztak, hogy Nelly reumáján gyógyfürdővel fognak segíteni.

Első látásra az tűnt kézenfekvő megoldásnak, hogy Nelly a gondozójával szépen átsétál a szomszédos Széchenyi Fürdőbe, amelynek termálvize kiválóan alkalmas az ilyen kezelésre. Arra azonban, hogy egy jó kéttonnás növendék elefánt elmerüljön a fürdő valamelyik medencéjében, még ma sem lenne igazán lehetőség, s különösen nem volt 1914-ben, amikor a strandfürdő rész még nem is létezett (azt ugyanis 1927-ben adták át). Így tehát az a határozat született, hogy Nelly Hévízen fog fürdőt venni.

Júliusban valóban sor is került a kúrára, amely – a Simon József által készített korabeli felvételek tanúsága szerint – nagyon tetszett a lábfájós elefántnak, bár azt már nagyon nehéz kideríteni, hogy végül teljesen felgyógyult-e. Annyi azonban bizonyos, hogy gondozója még a Hévízi-tó vizében sem vált meg az előírásos csákójától.