Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nem vagyok őzike! 2022. június 17.

Akár ezt is mondhatná az a dámszarvas borjú, aki bő egy héttel ezelőtt született az Állatkertünk által fenntartott Margitszigeti Kisállatkertben. Nemcsak a városligeti helyszínen, hanem a Margitszigeten sincs hiány kisállatokban.

Mostanában számos alkalommal írtunk az Állatkertünkben világra jött vagy kikelt kisállatokról, cseperedő fiatalokról, köztük például a most már egyre gyakrabban látható kisvombatról, a tarvarjú fiókákról, a pusztai macska kölykökről, a kis éji majomról vagy az arany oroszlánmajom kölykökről, és persze a tavaly született, de még bőven gyerekkorúnak számító kiselefántról, meg a perzsa leopárd kölykökről is. Úgyhogy mindenki tudhatja, hogy igen sok kölyökkel és fiókával kezdjük az idei vakáció időszakát. Ráadásul ez nemcsak az Állatkert városligeti helyszínén van így, hanem az ugyancsak a mi kezelésünkbe tartozó, általunk fenntartott Margitszigeti Kisállatkertben is. Az ott kikelt gólyafiókákról már korábban beszámoltunk, de most a dámszarvasoknál is gyermekáldás volt.

Az alig több mint egyhetes jövevényt érdekes módon sokan őzgidának nézik, pedig az őz és a dámvad – bár mindkét faj a szarvasfélék közé tartozik – sokban különbözik egymástól. A hazai erdőkben mind a két faj megtalálható, de amíg az őz őshonosnak számít, a dámvad igazából csak a középkor folyamán került Magyarországra, méghozzá úgy, hogy főúri vadaskertekbe kezdték őket telepíteni, majd a török idők zűrzavarában kiszabaduló egyedek végül meghonosodtak a hazai élőhelyeken.

Éppen a középkori vadaskerti hagyományok miatt határoztuk el évekkel ezelőtt, hogy a Margitszigeti Kisállatkert egy részét dámszarvasok bemutatására használjuk, hiszen a középkorban a Margit-sziget is részben vadászati célokat szolgált, talán dámvadakat is telepítettek ide akkoriban. Nyulakat azonban biztosan, ezért is nevezték a szigetet a régiek Insula Leporumnak, azaz a Nyulak szigetének (és ezért tartunk mi is nyulakat ezen a helyszínen).
Dámszarvasokat egyébként nemcsak a Margitszigeti Kisállatkertben láthattok, hanem a városligeti helyszínünkön, vagyis a „rendes" Állatkertben is, méghozzá a Holnemvolt Vár egyik kifutójában.

A fotókat Kőszegi Eszter készítette.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.