Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nevet kaptak a legifjabb zsiráfborjak 2017. március 17.

A három idén született zsiráfborjú közül a legidősebb, január 1-én világra jött állat már korábban nevet kapott. Most a február 15-én született másik két borjú volt soron: Ingrid borjának Irungu, Sandránénak pedig Sheshe lett a neve.

Állatkertünk barátai körében köztudott, hogy az idei évben három zsiráfborjú is született Budapesten. Ami természetesen együtt jár azzal is, hogy három nyakigláb apróság számára kellett megfelelő nevet találni. Ráadásul nem is akármilyet, hiszen – sok más állatunkhoz hasonlóan – a zsiráfoknál is az a névadási hagyomány, hogy a kicsik nevének kezdőbetűje azonos kell legyen az anyaállatéval, s emellett az sem baj, ha a név valamennyire utal az állatok őshazájára.

A január 1-én, Santana nevű nőstényünktől született nőstény borjú már korábban nevet kapott: őt Saudának hívják. Ez a név részben arab eredetű, a jelentése pedig „jó szerencsével megáldott”, de ugyanez a név Kelet-Afrikában az arab hatástól függetlenül is létezik, olyannyira, hogy a szuahéli nyelvben a sötétebb tónusú bőrre, sötétebb arcszínre utaló névként használatos.

Most a február 15-én született két másik zsiráfborjú is nevet kapott. Ingrid nevű nőstényünk borja, aki pár órával előbb született és hímnek bizonyult, az Irungu nevet kapta a gondozóktól. Ez a név a főként Kenyában élő kikujuk nyelvéből ered, és „jótevőt”, illetve „reformert” jelent. A másik anyaállat, Sandra borja, aki viszont kislány, a Sheshe névvel került bejegyzésre az állatkerti törzskönyvbe. Ez a név szuahéli eredetű, jelentése: „elegancia”.

A Sheshe, Irungu és Sauda, valamint a három anyaállat, az apa, illetve a 2015-ös születésű növendék állatok a tavasz beköszöntével egyre több időt töltenek a kifutón. Hűvösebb napokon még inkább az istálló melegét élvezik, de amint egy kicsit melegebbre fordul az időjárás, szinte az egész napot a szabad ég alatt tölthetik.