Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nevet kaptak az áprilisban született oroszlánkölykök 2013. június 13.

Védőoltást, féreghajtót és azonosító chipet kaptak a kéthónapos oroszlánkölykök. Emellett lemértük a súlyukat és megállapítottuk a nemüket, sőt, mindjárt nevet is kaptak. Ráadásul komoly támogatójuk is akadt. Az apróságokat néhány hét múlva várhatóan összeszoktatják a többi oroszlánnal is.

Kedden délelőtt került sor az áprilisban született oroszlánkölykök vakcinázására. A három kölyköt erre az időre különválasztottuk az anyaállattól. A gondozók egyenként kézbe vették őket, és mindenekelőtt a nemüket állapították meg. Mint kiderült, ebben az alomban egy nőstény és két hím van. A kölykök az ivar meghatározása után mindannyian megkapták az ilyenkor szokásos azonosító chipet, a szájon át beadott féreghajtó pasztát, illetve azt a kombinált védőoltást is, amely három vírusos megbetegedéssel, a panleukopéniával (macska szopornyica), a rhinotracheitisszel (fertőző macskanátha) és a kalicivírusos náthával szemben alakít ki védettséget a szervezetükben. Mivel az oroszlánokat máskülönben nehéz lemérni, ha már kézbe vették őket a gondozók, élve az alkalommal a súlyukat is megállapították. A két kis hím 7, illetve 7,5 kg-ot nyom, a harmadik, nőstény kölyök viszont a vártnál kicsit nehezebb, majdnem pontosan 10 kg.

Az összetett művelet, amelyet általában ebben a korban, a születés után két hónappal szoktunk elvégezni az oroszlánkölyköknél, ez alkalommal egy jelképes örökbefogadással is kiegészült. A három kicsit a Generali Biztosító fogadta örökbe, amelynek logójában közismerten egy oroszlán látható. Egészen pontosan Szent Márk jelképe, a szárnyas oroszlán, amely 1881 óta számít a Generali szimbólumának. A biztosító tiszteletbeli nevelőszülőként hosszútávon kíván gondoskodni az Állatkert indiai oroszlán családjáról: évente egymillió forintot ajánlott fel a ritka nagymacskák támogatására. Az erről szóló oklevelet Putz Csaba, az Állatkert alapítványának képviselője adta át Habóczky Gabriellának, a Generali igazgatójának.

Az örökbefogadáshoz természetesen névadás is kapcsolódott. A három kisoroszlán közül a nőstény a Kiran („fénysugár") nevet kapta, a két kis hím pedig a Kamal („lótusz") és a Szimba („oroszlán") neveket viseli mostantól. A neveket a biztosítótársaság által életre hívott Generali Gyermekjövő Program képviseletében négy kisgyermek, Láng Csenge, Szalontai Marcell Zoltán, valamint Szenderák Dóra és Szenderák Petra választotta ki az oroszlánoknak.

A most nevet kapott oroszlánkölykök április 14-én látták meg a napvilágot. Anyjuk a Franciaországból érkezett Kankai, apjuk a Helsinki Állatkertből Budapestre került Basil. Mindannyian az oroszlánok ritka indiai alfajához (Panthera leo persica) tartoznak, amely manapság az egyik legveszélyeztetettebb macskafélének számít az egész világon. Magyarországon korábban csak egyszer születtek indiai oroszlánok: idén februárban, amikor a másik budapesti nőstény, Shirwane hozott világra négy utódot. A kéthónapos kölyköket várhatóan néhány héten belül kezdik el összeszoktatni a többi indiai oroszlánnal, vagyis a kicsik apjával, a másik nősténnyel, illetve a négy februári születésű kölyökkel.