Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Óriás ázsiai ernyősliliom 2021. szeptember 14.

A főbejárattól a Japánkert felé vezető sétány mentén most virágzó ázsiai ernyősliliomokban gyönyörködhet a közönség. A „dézsás” gyűjteményünkben található trópusi növényeket két hétre helyeztük ki a kelet-ázsiai növények szabadtéri bemutatóhelyére.

Kertünk „dézsás" növénygyűjteményében (ami dézsába ültetett, ezért könnyen mozgatható, szabadtérre kihozható és fűtött üvegházba is bevihető növények kollekcióját jelenti) folyamatosan virágzik az ázsiai ernyősliliom (Crinum asiaticum).

Ez a szemet gyönyörködtető növény csak mifelénk ritka látvány, Délkelet-Ázsia trópusi területein azonban sokfelé előfordul, sőt az Indiai-óceán partvidékén át még Ausztráliában, és az óceániai szigetvilágban, például Szamoán és Vanuatun is őshonos. Észak-Amerikában, ezen belül is főként Florida, Louisiana és Kalifornia államokban pedig honosított egzótaként van jelen.

A hagymából fejlődő növény 1-1,5 méteres magasságot is elérhet. Ernyővirágzatában 10-30 illatos, hosszú, csöves liliom szerkezetű virág van. Minden virágban hat hófehér lepellevél és hat hosszú, kiálló porzója van, vörös szálakkal.

A virágok jellegzetes megjelenése miatt ezt a növényt néha pókliliomnak is szokták nevezni, jóllehet a név kissé félreérthető, mert ugyancsak pókliliomnak hívjuk a Hymenocallis növénynemzetségbe tartozó fajokat is (amelyek azonban az ázsiai ernyősliliomhoz hasonlóan szintén az amarilliszfélék családjába tartoznak).

Ernyősliliomjaink két hétig lesznek megcsodálhatóak kelet-ázsiai növénybemutatónk azon területén, amely az információs pavilon és a Japánkert között található. A növényeket úgy helyeztük el, hogy a sétányról ne lehessen elérni, megérinteni őket, amire különösen jó okunk van. Persze a bemutatott növényekkel kapcsolatan általában is igaz, hogy „mindent a szemnek, semmit a kéznek", annál is inkább, mivel az Állatkert parkja országos jelentőségű védett természeti területet, de ez az ernyősliliomok esetében ezen felül azért is érdemes távolságot tartani, mert ezek a növények mérgezőek, minden részük mérgező alkaloidokat (likorin, krinamin, tazettin) tartalmaz.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.