Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Óriási lepke a déligyümölcsök réme! 2019. június 4.

A denevérlepkék a nemrég megnyílt Lepkekert legnagyobb lakói: szárnyuk fesztávja a 15 centit is eléri. Ezek a tenyérnyi lepkék legszívesebben a banán és a narancs nedvét szívogatják, és hernyókorukban is főként banánlevélen élnek.

A denevérlepke kiterjesztett szárnyaival akkora, mint egy nagyobb tenyér. Igazán termetes állat! sőt még a hernyói is elég nagyra, jó 12 centisre nőnek. A nemrég megnyílt Lepkekertben most látható 21 faj közül a denevérlepkék számítanak a legnagyobbnak.

A denevérlepkék egyes fajait magyarul szokták estikének is nevezni, angol nevük pedig owl butterfly, ami szó szerint lefordítva „bagolylepke" lenne, jóllehet ezen a néven magyarul másmilyen lepkéket szoktunk emlegetni. A különböző elnevezések mind arra utalnak, hogy ezek a lepkék őshazájukban, Közép- és Dél-Amerika erdőségeiben az alkonyat közeledtével kelnek szárnyra. Ilyenkor széles szárnycsapásokkal suhanva, sötét árnyakként kergetőznek a lombok között, s röptük tényleg emlékeztet kissé a denevérekre.

Ezeknek a lepkéknek több különböző fajuk is ismeretes. A Lepkekertben jelenleg a Memnón-denevérlepkét, vagy más néven Memnón-esikét (Caligo memnon) mutatjuk be. E faj elterjedési területe Mexikótól az Amazonas-medencéig húzódik. A görög mitológiai hősre, Memnónra utaló nevet a fajt felfedező két neves osztrák jogtudóstól, apától és fiától, a jog mellett a lepkék kutatásával is foglalkozó Cajetan és Rudolf Feldertől kapta. Maga Memnón eredetileg a trójai mondakörben, így Homérosz Iliászában is szerepelt. A mitológiai történet szerint a hajnal istennőjének, Éósznak volt a fia.

A denevérlepkék kedvenc tápláléka a banán. Már a hernyók is elsősorban a banán leveleiből szeretnek belakmározni, habár a rákollóvirág leveleit is nagy élvezettel rágcsálják meg. A kifejlett lepkék számára pedig a banán rothadó gyümölcse a legjellemzőbb táplálék. Állatkertünkben természetesen nem rothadt banánt kapnak, hanem első osztályút, de emellett a Lepkekertben kitett narancsok nedvét is szívesen szívogatják.

A Lepkekert idei szezonja május utolsó napjaiban kezdődött meg. Az ennek kapcsán készített, nemrégiben közzétett kisfilmünkben az induló állomány érkezését, a Costa Ricából érkezett bábok kicsomagolását és több más érdekességet is bemutattunk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.