Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Óriásvidra kölykök: segítséget kérünk a névadáshoz! 2021. február 5.

Csupa mókával, hancúrozással, birkózással, homokfürdőzéssel és vízben pancsolással telnek az októberben született óriásvidra kölykök mindennapjai: ez látható legújabb kisfilmünkben. Eljött annak is az ideje, hogy nevet keressünk nekik!

A Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett fajnak számító óriásvidráknál cseperedő két kölyökről már korábban is hírt adtunk. A kicsik október 7-én születtek, de mivel az első hetekben a legteljesebb nyugalomra van szükségük, és még az állatkerti munkatársak közül is csak azok közelíthették meg férőhelyüket, akiknek ott feltétlenül dolguk volt, a látogatók akkoriban még nem láthatták őket. Mire a nagyközönségnek is megmutathattuk volna a jövevényeket, a koronavírus világjárvány miatt újra be kellett zárnunk, így a vidrakölykök végül egy az interneten közzétett kisfilmben mutatkoztak be. A videót néhány nappal karácsony előtt osztottuk meg, afféle ünnepi cukiságként.

Azóta már kicsit több, mint egy hónap telt el, készítettünk tehát egy újabb kisfilmet, hogy megmutassuk mi a helyzet óriásvidra családunk háza táján (kicsit lejjebb görgetve meg is lehet tekinteni). És persze eljött az ideje annak is, hogy nevet keressünk az apróságoknak!

Mivel a lipcsei születésű anyuka, Cumana, és a madridi születésű apuka, Madidi neve is egy-egy földrajzi névre vezethető vissza (hiszen Cumaná egy venezuelai város, Madidi pedig az Amazonas-medence egyik Bolíviában található folyójának, illetve az itt található Nemzeti Parknak a neve eredetileg), úgy gondoltuk, a kicsiknek is ilyen típusú neveket érdemes keresni. Ráadásul ezek nőstény és hím állatoknak egyaránt adhatók, ami azért szerencsés, mert jelen pillanatban még nem tudjuk kétséget kizáróan megmondani, hogy a vidrakölykök milyen neműek.

A két állat közül az egyiknek az állatok gondozói választhattak nevet. Állatkertünk ezzel is igyekezett elismerni az óriásvidrákkal foglalkozó munkatársak nélkülözhetetlen munkáját. Választásuk a Bahia névre esett: így nevezik Brazília egyik szövetségi államát is. A másik állat nevének kiválasztásához viszont a nagyközönség segítségét kérjük. Február 9-ig, azaz jövő kedd éjfélig lehet szavazni az alábbi nevekre:

Az eredményt várhatóan február 10-én, szerdán tesszük majd közzé. Amit viszont már most bemutatunk, az a kisfilm, amely bepillantást kínál a kölykök és szüleik mindennapjaiba. Amint a felvételeken is látható, csupa mókával, játékkal, hancúrozással, birkózással, homokfürdőzéssel és vízben pancsolással telnek a kölykök napjai. Persze néha az is megesik, hogy a kicsik és a szülők akarata nem egyezik teljesen, és ilyenkor a felnőtteknek a grabancuknál fogva kell a helyes irányba terelni a szertelen fiatalokat.

Mivel a koronavírus járvány miatt átmenetileg zárva kell tartanunk az Állatkert kapuit, az interneten keresztül igyekszünk eljuttatni látogatóinkhoz az állatkerti élményeket. Ennek részeként rendszeresen, a szokásosnál is gyakrabban teszünk közzé a fent láthatóhoz hasonló kisfilmeket. November 11-óta, vagyis amióta ismét zárva kell tartanunk az Állatkert kapuit, többek között bemutattuk a vombatgyerekről készült éjjeli, illetve nappali felvételeket, aztán azt, hogy hogyan fogadták az állatok az állatkerti Mikulás ajándékait. Külön kisfilmet szenteltünk azoknak a vizsgálatoknak, amelyekből a születendő kiselefánt nemét igyekszünk előre megállapítani, beszámoltunk részvételünkről a veszélyeztetett tarvarjak állatkerti szaporításában és egykori természetes élőhelyükre való visszatelepítésében, és foglalkoztunk azzal is, hogy a múlt évben világra jött kisállatok mennyit nőttek az év végére. Bepillantottunk a gorillák és az orangutánok családi életébe, és megmutattuk azt is, hogyan ismerkedik új otthonával a nemrég érkezett leopárdhölgy. Legutóbb pedig az online Mackófarsanghoz kapcsolódóan tettünk közzé egy-egy filmet Taikóról, az új jegesmedvéről, és Baluról, a barna medvéről: Balu kifutójától február 2-án élőben jelentkeztünk be, hogy közvetítsük, meglátja-e az árnyékát.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.