Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ormányos muréna az őstengerben 2014. november 13.

A Varázshegy őstengeri bemutatóhelyének egyik érdekes, az elmúlt hónapokban érkezett új lakója az ormányos muréna. A trópusi murénafaj különlegessége, hogy szükség esetén képes nemet váltani. A mi murénánk azonban inkább tartályt váltott.

A Nagyszikla belsejében található Varázshegy számos bemutatóhelye közül a legalsó szinten található őstenger több érdekes új fajjal is gyarapodott az elmúlt hónapokban. Ezek egyike az ormányos muréna (Rhinomuraena quaesita), amelyet kék-sárga szalagos murénának is szoktak nevezni. A faj az úgynevezett indopacifikus régióban honos, ami alatt elsősorban az Indiai- és a Csendes-óceán nyílt vize közötti tengerrészeket, a délkelet-ázsiai szigetek között hullámzó vizeket kell érteni. Nevét a fejének elején található jellegzetes nyúlványokról kapta.

Az ormányos muréna jellegzetes tulajdonsága, hogy a murénafélék között egyedülálló módon képes nemet váltani. Persze nem akárhogy és akármikor, de ha a hím ormányos murénák egynemű környezetbe kerülnek, egy részük nősténnyé alakul át. A természettudósok ezt a jelenséget szekvenciális hermafroditizmusnak nevezik, s különböző típusai számos állatcsoportnál azonosították már. Így a halak mellett a kétéltűek és számos gerinctelen esetében is kimutatták a nemváltás képességét. A szekvenciális hermafroditizmus egyik típusánál a nőstények alakulnak át hímekké. Ilyen átalakulás figyelhető meg például a fűrészfogú sügérfélék, az ajakoshalak vagy a gébfélék egyes fajainál, néhány békánál, ászkaráknál és tüskésbőrűnél. A másik lehetőséget a protoandrikus (vagy proterandrikus, ahogy a növénytanból kölcsönzött szóval nevezik) változat jelenti, ilyenkor a hímek alakulnak át nőstényekké. Ez a jelenség többek között a bohóchalaknál, egyes csigáknál, férgeknél és lepkéknél ismert. A nálunk látható ormányos muréna is ilyenfajta nemváltásra képes.

a mi állatunk azonban nem nemet, hanem tartályt váltott. Az az akváriumi tartály ugyanis, ahová eredetileg költöztettük, nem tetszett neki. Az ottani, több más murénafaj képviselőiből álló társaságot hátrahagyva egyszerűen átugrott a szomszédos akváriumba, ahol a tűzhalak laknak. Mivel a muréna és a tűzhalak láthatóan jól megférnek egymással, a szomszédoló állatot nem költöztettük vissza, így maradhatott a maga választotta tartályban.