Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Pálmák a szabadban 2021. augusztus 2.

Kertünkben mintegy 110 dézsás pálmát nevelünk. Van köztük datolyapálma, lószőrpálma, aranypálma, kencia, halfarokpálma, szabalpálma és kínai kenderpálma is. A legidősebb példányokról már legalább hatvan esztendeje gondoskodunk.

Phoenix canariensis sorDéli országokban városi parkokban, fasorokban is gyakran láthatunk pálmákat. A mi éghajlatunkon azonban a tél túlságosan hideg ezeknek a növényeknek. A nálunk látható szabad ég alatti pálmák éppen ezért dézsás pálmák, ami azt jelenti, hogy nagy, akár 120 cm átmérőjű „dézsákban", cserepekben nőnek, ezáltal mozgathatók, és így a téli hónapokra fűtött helyre tudjuk bevinni őket. Mivel a súlyuk akár a 400-500 kilót is elérheti, nem kis munka minden ősszel a növények beteleltetése, tavasszal pedig kiteleltetésük és akklimatizálásuk: mégis ez kertészeink egyik kedvenc feladata.

Összesen 110 dézsás pálmát nevelünk, kifejezetten azzal a céllal, hogy nyaranta a kert szabadtéri, nyitott részein is igazi trópusi hangulatot teremtsünk. A legidősebb példányok már 1962-ben is szerepeltek a leltárunkban, így már vagy hatvan esztendeje gondoskodunk róluk.
Bár növényeinkről és a kertészeti munka érdekességeiről rendszeresen beszámolunk, ez semmi ahhoz a sok érdekességhez képest, amit augusztus 5-én, azaz most csütörtökön mutatunk be és mesélünk el különleges esti botanikai barangolás alkalmával. Erről és a többi esti sétáról itt olvashatók további információk.