Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Párducles 2022. november 10.

A veszélyeztetett perzsa leopárdoknál tavaly ősszel volt gyermekáldás. A két kölyök, Arya és Amir azóta sokat nőttek, és néha már nem is olyan könnyű első látásra megkülönböztetni őket Banutól, az anyukájuktól.

A régi időkben, amikor a nagymacskák viszonylag kicsi ketrecekben laktak, nem kellett sokat keresni az állatokat. Ma azonban már olyan kifutókat használunk, amelyekben komplex élettereket tudunk az állatok számára kialakítani, bizony előfordul, hogy néhány másodpercig keresni kell a szemünkkel az adott bemutatóhely lakóját. Így van ez a perzsa leopárdokkal is!

Mostanában egyébként „váltott műszakban" töltik a nappalokat a kifutóban: egyik nap Banu, az anyuka látható a két kölyökkel, Aryával és Amirral (hármukról készültek az itt látható képek is), a másik nap pedig Akhum, az apuka. Ennek leginkább az az oka, hogy a kölykök nem lehetnek együtt a hímmel, ami emberi szemmel nézve talán furcsán lehet, de a leopárdoknál a természetben sincsenek „apás" programok, sőt mi több, valójában még kockázatos is lenne összeengedni őket.

A kölykökről tudnivaló, hogy tavaly ősszel születtek, és az azóta eltelt bő egy év alatt sokat gyarapodtak. Továbbra is sokat játszanak, egyedül is, de a két testvér együtt is sokat hancúrozik, és persze anyát is igyekeznek bevonni a játékba. Sőt mi több, tulajdonképpen az apuka is elég játékosnak mondható. A kifutóban mindenkinek megvan a kedvenc helye. Ha elsőre nem vesszük észre őket, érdemes egy-egy pillantást vetni a sűrűbb növényzettel borított részekre, vagy a kifutóban található mászófára is.

A tigriseknek és a leopárdoknak otthont adó, több mint két évtizede átadott kifutórendszert egyébként éppen most korszerűsítjük. Többek között kicseréljük a páncélüveg ablakokat is. A munkálatokat szakaszosan végezzük, arra törekedve, hogy közben az itt lakó állatokból is minél többet be tudjunk mutatni. A munkálatok jelenlegi fázisa a leopárdok láthatóságát még nem érinti, de a tigrisek közül a munkálatok elkezdése óta rendszerint csak az egyiket láthatta a nagyközönség (hiszen oda mégsem engedhettük ki őket, ahol épp cserélték a kifutót határoló üvegtáblákat).

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.