Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Párkeresés óriásvidráknak 2019. október 18.

A héten többször is írtunk már óriásvidráinkról, de a legfrissebb hír még hátravan: Cumana nevű nőstényünk mellé nemsokára egy Madidi nevezetű hím állat érkezik a Madridi Állatkertből. Ő is benne van a képen látható „kicsi a rakásban”.

Mostanában annyi mesélni valónk van a brazil óriásvidrákról (akik persze nemcsak Brazíliában, hanem több más dél-amerikai országban is őshonosak), hogy ezen a héten szinte egy egész cikksorozatot szenteltünk nekik itt az Állatkert honlapján. Írtunk már a budapesti óriásvidra tartás ötéves történetéről, és beszámoltunk arról is, hogyan halad a Budapestről egy visszatelepítési program keretében Argentínába szállított óriásvidránk, Alondra szoktatása a vadonbeli körülményekhez.

Az óriásvidrákkal kapcsolatos legfrissebb hírünk az, hogy Cora nevű nőstényünk kedden Spanyolország fővárosába, a Madridi Állatkertbe utazott, ahol az ottani csapat tagja lett. Cserébe viszont Cora Budapesten maradó testvére, az ugyancsak nőstény Cumana mellé hamarosan egy új hím érkezik, méghozzá éppen Madridból, lényegében Cora odaérkezése után „postafordultával".

Az új hímet, Cumana hamarosan megérkező jövendőbelijét Madidinak hívják. Társaival együtt ő is látható azon a képen, amit a spanyol kollégáktól kaptunk, és amelyen úgy tűnik, mintha az ottani vidrák épp „kicsi a rakást" játszanának. Madidi, aki egyébként decemberben tölti be a kilencedik életévét, eredetileg a Dortmundi Állatkertben született, s kétéves kora óta él a spanyol főváros állatkertjében. Most viszont Budapestre költözik, és reményeink szerint szép párt alkotnak majd Cumanával. Hiszen most már az lenne a cél, hogy a jövőben kölykök is születhessenek nálunk: ez nemcsak azért lenne fontos, mert a vidrakölykök nagyon aranyosak, hanem azért, mert a brazil óriásvidra veszélyeztetett állatfaj. És – amint Alondra példája is mutatja – állatkerti szaporításuk annál inkább fontos, mivel az állatkerti születésű egyedeket utóbb akár vissza is lehet telepíteni a szabad természetbe.

A Madridi Állatkerttel és Akváriummal egyébként Állatkertünknek hosszú évekre visszatekintő, kiváló kapcsolatot ápol. Nemcsak azért, mert mindketten tagjai vagyunk az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA), hanem azért is, mert a múltban is sikeresen működtünk együtt különböző állatok ügyében. Így például a madridi gorillacsapat egyik tagja, a Gorka nevű nőstény történetesen szintén Budapesten született: 1996-ban látta meg a napvilágot ma is meglévő két idősebb gorillánk, Liesel és Golo utódjaként.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.