Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Pihés fiókák a fekete hattyúknál 2019. augusztus 22.

Három pihés fióka cseperedik az Ausztrálház mellett lakó fekete hattyúknál. A most öthetes apróságok persze még nem feketék, hanem világos színűek. Szüleik féltő gondoskodással óvják őket, mérges sziszegéssel fenyegetve a túl közel merészkedőket.

A fekete hattyúknál is gyermekáldás volt nemrégiben: július 16-én három fióka kelt ki náluk a tojásból. A most öthetes apróságok természetesen még egészen másként néznek ki, mint a felnőttek: nemcsak kisebbek, hanem a színük is világos, és pihés tollazat borítja őket. Azt persze, hogy a kis hattyúkban nehéz felismerni felnőttkori alakjukat, nem újdonság, elég, ha visszaemlékszünk Andersennek a „rút kiskacsáról” szóló híres meséjére. A mi kis hattyúinknak sokkal könnyebb sorsuk van, hiszen szüleik a nap minden percében féltő szeretettel gondoskodnak róluk, s óvják őket minden vélt vagy valós veszélytől. Ha valaki a kelleténél közelebb merészkedik, dühös sziszegéssel fenyegetik meg az illetőt, ha pedig valaki bemenne közéjük (amit persze nem lehet, és a gondozókon kívül nem is javasoljuk másnak), azt jól meg is csipkednék.

A hattyúk – úgy általában – viszonylag jól ismert állatok, főleg azért, Magyarországon is sokfelé lehet találkozni velük. A Balatonnál, a Duna mentén, de akár még a Városligeti-tavon is. A hazánkban honos három faj, a bütykös az énekes és a kis hattyú is fehér színű tollazatot visel, így nem meglepő, hogy szinte mindenki fehér madarakként ismeri őket. Fekete hattyúról sokan csak a Csajkovszkij híres balettjében, a hattyúk tavában szereplő Odilia, illetve a 2010-es amerikai sikerfilm miatt hallottak. Pedig Ausztráliában valóban él egy hattyúfaj, amelynek testét fekete tollazat borítja. Ezt a fajt, a fekete hattyút (Cygnus atratus) Állatkertünk közönsége az Ausztrálház melletti tavacskánál láthatja, több más madárfajjal társbérletben. A fekete hattyú amúgy Nyugat-Ausztrália szövetségi állam címermadara, sőt, az állam székvárosa, Perth is a hattyúkról elnevezett folyó, a Swan River mentén található.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.