Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

Piramiskedvelő erdeityúkok 2013. november 26.

A Dél-Amerikában őshonos szürkenyakú erdeityúkokat nem könnyű meglesni. A Dél-Amerika-házhoz tartozó röpdében, az ott található lépcsőzetes „piramis” közelében szeretnek tartózkodni, s csak az etetéskor jönnek előre a röpde nyílt, központi területére. A hokkófélék családjába tartozó szárnyasok az idei évben érkeztek, s mostanra már a velük egy térben élő mókusmajmokkal is sikeresen összeszoktak.

Az elmúlt hónapok sok eseménye mellett eddig még nem volt alkalmunk beszámolni a szürkenyakú erdeityúkok érkezéséről. Az állatok a hollandiai Emmenből kerültek hozzánk, s mostanra a többi állattal való összeszoktatásuk is sikerült. Az erdeityúkok ugyanis a Dél-Amerika-ház röpdéjében kaptak helyet, ahol több más, ugyancsak újvilági fajjal élnek együtt. Többek között a mókusmajmokkal, amelyek kezdetben megpróbálták sakkban tartani az erdeityúkokat. Ránézésre ugyan az erdeityúk nagyobb, és legtöbbször a testsúly tekintetében is kissé meghaladja a mókusmajmokat, a hétpróbás főemlősök azonban ennek ellenére sokáig piszkálták az újonnan érkezett szárnyasokat. Mostanra viszont eléggé megbékéltek egymással. Az otthonukként szolgáló röpdén belül az erdeityúkok az abban kialakított, lépcsőzetes „piramis" környékét kedvelik leginkább, így ha valaki látni szeretné őket, a röpdének ezen a fertályán érdemes keresnie a madarakat. Vagy pedig egyre inkább a fűtött, belső férőhelyen.

A szürkenyakú erdeityúkok (Ortalis canicollis) Brazília, Bolívia, Argentína és Paraguay területén, az ottani erdőségekben őshonosak. Ezen felül előfordulnak még Uruguay-ban is, ám oda már az ember telepítette be őket. A hokkófélék családjába tartozó madarak általában fél kilogrammot nyomnak, és bár tudnak repülni is, sokkal szívesebben közlekednek gyalogosan. Kisebb-nagyobb csoportokban élnek, jellegzetes hangjuk akár kilométerekre is elhallatszik. Táplálékuk gyümölcsökből, magvakból, levelekből és virágokból áll, de nem vetik meg az apróbb állatokat, hernyókat, apróbb gyíkokat sem. Egy fészekalj átlagosan négy tojásból szokott állni, a kotlási idő pedig ennél az állatfajnál 28 napot vesz igénybe.