Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Rendhagyó színű „pampanyúl” kölykök 2019. április 12.

A „pampanyulakként” is ismert nagy marák rendszeresen szaporodnak Állatkertünkben. Az azonban nem mindható mindennaposnak, hogy a szokottnál sokkal világosabb, szinte fehéres színű újszülöttek jöjjenek a világra.

A nagy marákat (Dolichotis patagorum) „pampanyúlnak" szokták nevezni, noha a nyulaknál sokkal közelebbi rokonságban állnak a tengerimalacokkal és a vízidisznókkal. Az viszont igaz, hogy a pampákon, Dél-Amerikai jellegzetes füves élőhelyein is őshonosnak számítanak. A mi Állatkertünkben a Dél-Amerika kifutóban láthatók, társbérletben a már említett vízidisznókkal, valamint a tapírokkal és a nandukkal.

Nagy maráink igen jól és rendszeresen szaporodnak, és rendre be is szoktunk számolni az újabb és újabb kölykök világra jöveteléről. Tavaly például összesen tíz kicsi látott náluk napvilágot. Természetesen nem kell nélkülöznünk a gyermekáldást az idei évben sem: március folyamán ugyanis három alomból összesen hét kölyök született. A jövevények többsége úgy néz ki, ahogy a kis nagy marák általában szoktak, azaz bár méretben elmaradnak a felnőttekről, és testarányaik is eltérnek kissé, de színezetüket tekintve nem sokban különböznek a kifejlett állatoktól.

A kölykök közül azonban kettő egészen rendhagyóra sikeredett. Bundájuk színe ugyanis sokkal világosabb a szokásosnál, majdnem fehérnek mondható, amelyen csak halványan sejlik fel a fajra jellemző mintázat. Kicsit olyan, mintha a kölykök mészbe vagy tejbe estek volna.

Az igazság persze az, hogy nem most látunk ilyet először, sőt mi több, a tavalyi évben már született egy ilyen fehéres színű kölyök, aki viszont azóta „besötétedett", és most már ugyanolyan színű, mint az összes többi nagy mara. Valószínűleg a mostani „fehér" kölyköknél is erre lehet számítani, bár nemzetközi tapasztalatok alapján tudunk olyan esetről is, amikor a rendhagyó világos szín felnőttkorban is megmaradt.

Állatkertünkben egyébként nemcsak a nagy marákat, hanem a törpe marákat is, tehát a marák mindkét faját láthatja a nagyközönség.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.