Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ritka trópusi disznóféle Budapestről Angliába 2020. október 7.

A kritikusan veszélyeztetett cebui disznók kiválóan szaporodnak Állatkertünkben. Öt éve ketten érkeztek, ma kilencen vannak, az egyik itt született állat pedig nemrég utazott el a Whipsnade-i Állatkertbe, ahol azóta már új otthonával ismerkedik.

A kipusztulás veszélyétől fenyegetett állatfajok közül több széles körben ismert is akad. Mi azonban nemcsak az ismertebbekkel, mint például a gorillákkal, az orangutánokkal, vagy mondjuk a pingvinekkel foglalkozunk, hanem azokkal az állatokkal is, amelyek bár kevésbé ismertek, de szintén fenyegetettek, és szintén fontos erőfeszítéseket tenni a védelmükért, megőrzésükért. Ilyenek például a koronásdarvak, a tarvarjak, az ázsiai vadkutyák, vagy éppen a cebui disznók.

Utóbbiakhoz most az az aktuális esemény kapcsolódik, hogy az egyik budapesti születésű cebui disznó, egy hároméves koca nemrégiben Angliába, a Londoni Zoológiai Társaság által fenntartott Whipsnade-i Állatkertbe költözött. Ez a Bedfordshire déli részén található, 1931-ben alapított állatkert egyebek mellett arról nevezetes, hogy az 1940-es évek derekán ebben a kertben dolgozott állatápoló gyakornokként Gerald Durrell, aki Vadállatok bolondja című könyvében éppen a Whipsnade-hez kötődő élményeit, emlékeit és tapasztalatait írta meg élvezetes és igen szórakoztató stílusban.

A kritikusan veszélyeztetett cebui disznókkal – a hazai állatkertek közül elsőként – 2015-ben kezdtünk el foglalkozni. Akkor azt reméltük, hogy a frissen érkezett tenyészállatok frigyéből egy-két éven belül malacok is születnek majd. Ez azonban sokkal hamarabb megtörtént, hiszen az első budapesti cebui disznók még abban az évben, késő ősszel a világra jöttek. Aztán évről évre újabb és újabb kismalacok születtek, s ma már összesen kilenc állatunk van, úgy, hogy az itt született állatok közül már korábban is voltak, akik más állatkertekbe – például Pozsonyba vagy Landauba kerültek. Közben pedig nemcsak bemutattuk és szaporítottuk ezeket az érdekes állatokat, hanem mindenféle módon igyekeztünk felhívni rájuk látogatóink figyelmét. Amikor épp mókás, virgonc kismalacokat láthat a közönség, ez persze nem tűnik túlságosan nehéz feladatnak, sőt a cebui disznók tréningezése is sokak érdeklődését szokta felkelteni.

Amikor arról beszélünk, hogy az állatkertek mi mindent tesznek a fenyegetett fajok védelméért, megőrzéséért, természetvédelmi célú állatkerti szaporításukért, mindig arra kell gondolnunk, hogy ezt az állatkertek közösen, országhatárokon átívelő együttműködés keretében teszik. A mi 2015-ben érkezett cebui disznó párunk is ennek az együttműködésnek, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége cebui disznó tenyészprogramjának keretében érkezett: a kan az Edinburgh-i Állatkertből került hozzánk, a kocát pedig a Rotterdami Állatkert ajándékozta nekünk. Az ő frigyükből született kismalacok is ugyanennek a programnak a keretében kerültek, kerülnek más állatkertekbe, ha elérték azt a kort, amikor eljön az ideje annak, hogy elhagyják a „szülői házat". Természetesen a cél mindig az, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol a megfelelő párral maguk is szülők lehetnek majd, ezzel is hozzájárulva a tenyészprogram céljaihoz, e különleges és kritikusan veszélyeztetett faj megmentéséhez és hosszútávú megőrzéséhez.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.