Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Rövid telet jósoltak a medvék 2014. február 3.

Nem látták meg az árnyékukat a barnamedvék a vasárnap délelőtti medveárnyék észlelés idején. A népi időjóslás szerint ez azt jelenti, hogy a tél már nem tart sokáig, és hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás.

Pénteken már beszámoltunk a medvékhez kapcsolódó népi időjóslás részleteiről. Azt azonban akkor még nem lehetett tudni, hogy látni fogják-e a medvék az árnyékukat. Természetesen a Mackófesztivál mindhárom napján kint voltak a medvék a kifutóban, ám a hagyományok szerint annak van jelentősége, hogy február 2-án milyen időjárási viszonyokat tapasztalnak.

A vasárnapi medveárnyék észlelés 10 óra 30 perckor kezdődött, előbb prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója, majd dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi államtitkára szólt mindazokhoz, akik azért gyűltek össze a medvék kifutójánál, mert látni szerették volna, hogy lesz-e árnyékuk a mackóknak. Ezután Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa mondta el az előrejelzéssel kapcsolatos tudnivalókat, majd végre a medvék is előjöttek. Vali és Defoe, Állatkertünk két barnamedvéje lelkesen cammogott ki a szikla belsejéből, annál is inkább, mivel gondozójuk előzőleg rengeteg finomságot készített be a kifutójukba. Mivel végig borult maradt az idő, a medvék egyáltalán nem vetettek jól kivehető árnyékot. A medveárnyék észlelés így azzal a hivatalos eredménnyel zárult, hogy a medvék nem látták meg az árnyékukat. Ez – a népi időjóslás szerint – azt jelenti, hogy a tél már nem tart sokáig, és hamarosan beköszönt a tavaszias idő.

Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusaAzt persze még nem tudni, hogy ez a jóslat valóban beteljesül-e, de rövid távon mindenképpen hitelesnek látszik. Hétfőre ugyanis napsütésesre váltott az idő, s amint Tóth Tamás még vasárnap a medvék kifutója mellett elmondta, úgy látszik, hogy a hét második felére még jobb idő lehet.

A medveárnyék észlelésre egyébként Állatkertünk háromnapos rendezvénye, a Mackófesztivál részeként került sor. A péntektől vasárnapig tartó eseménysorozat programjaira sokan voltak kíváncsiak, a Varázshegyben megtartott állatbemutatók – amelyek ezen a három napon medvés különkiadással jelentkeztek – szinte minden alkalommal teltházasak voltak. A játszóház, arcfestés, bábozás, zenés programok és méhészeti bemutató mellett sokakat csaltak ki a Mackófesztivál ideje alatt kínált kedvezmények is. Azok a 14 éven aluli gyermekek ugyanis, akik brummogva érkeztek az Állatkert főbejáratához, a fesztivál ideje alatt díjmentesen látogathatták intézményünket. Ezzel a lehetőséggel több mint háromezren éltek.