Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Rozi lett a zebracsikó neve 2015. január 21.

Lezárult a zebracsikó nevével kapcsolatban meghirdetett szavazás. A négy név közül a Rozi lett a befutó, ezért mostantól ezt a nevet viseli a január 4-ére született apróság, s így kerül bejegyzésre az állatkerti törzskönyvbe is.

A Rozi nevet kapta a január 3-áról 4-ére virradó éjszaka, az Állatkertünk idei első újszülöttjeként világra jött zebracsikó. A névadást szavazás előzte meg, amelynek során négy névre adhatták le a voksaikat az állatbarátok.

A zebracsikóról szóló első híradások nyomán számos ötletet és javaslatot kaptunk a névadással kapcsolatban. Közülük négy név került kiválasztásra, s ezekre lehetett szavazni a honlapunkon január 13. és 19. között. A nevek (Pizsipaci, Rozi, Zebibaba, Zera) közül végül a Rozi lett a befutó. Ez a különféle változatokban és írásmódokkal világszerte elterjedt női név a zebrák őshazájában, Kelet-Afrikában is népszerű, mi több, számos ott beszélt nyelvben, így például a szuahéliben is azzal a helyesírással használatos, ahogyan mi magyarok is írjuk. A Rozi név további erénye, hogy kezdőbetűje megegyezik az anyaállat, Romy nevének kezdőbetűjével, márpedig ez is szokásban van az állatkertek világában.

Mostantól kezdve tehát hivatalosan is Rozi a zebracsikó neve, ezen a néven került bejegyzésre az Állatkert törzskönyvébe is.

Rozi egyébként remekül érzi magát, szépen fejlődik, gyarapszik, s már azt is gyakran lehet látni, amint kifutójában szélsebesen száguldozva próbálgatja az erejét. Ha az időjárás engedi, jobbára 12 órakor engedik ki a gondozók egy órácskára, majd a délután folyamán még további egy-két órán át az istállóban is lehet látni – természetesen az anyaállattal együtt. Az elmúlt napokban sokan voltak kíváncsiak a jövevényre. Sajnos azonban azt tapasztaltuk, hogy sokan etetni próbálták az alig háromhetes apróságot. A zebracsikók ebben a korban még anyatejen élnek, de lassacskán megpróbálkoznak az első szilárd táplálékból álló falatok elnyammogásával is. Rozinál is pont ez a helyzet, így – fejlődésben lévő szervezete miatt – különösen nagy veszélyt jelent rá a nem megfelelő táplálék. Éppen ezért a kicsi esetében – az állatok etetésére egyébként vonatkozó, közismert korlátozáson túl – külön is megkérünk mindenkit, hogy semmivel se etessék őt.