Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Samu lett a kiselefánt neve! 2021. május 13.

A Samu név lett a befutó a múlt héten meghirdetett szavazáson, így ezt a nevet kapja a nemrég született kiselefánt. Honlapunkra alig egy hét alatt közel 75 ezer voks érkezett. Köszönjük mindenkinek, aki szavazatával hozzájárult a névadáshoz!

Samu lett a neve az április 24-én hajnalban született kiselefántnak! Állatkertünk egy hete hirdetett szavazást az ifjú ormányos nevének eldöntésére. Honlapunkon három előzsűrizett névre lehetett voksolni. Szerdán éjfélig összesen 74.841 szavazat érkezett, az alábbi megoszlásban:

• Samu / Shamu – 28.345 szavazat (37,9 %);
• Artur – 23.844 szavazat (31,9 %);
• Huba – 22.652 szavazat (30,3 %).

A legtöbb szavazatot tehát a Samu név kapta, így ez lett a kiselefánt neve. A gondozók is ezt a hívónevet fogják használni, illetve ez a név kerül be a hivatalos dokumentumokba is. Nemzetközi szakmai fórumokon viszont a Shamu névalak szerepel majd, itt ugyanis a helyesírásnál fontosabb a kiejtésbéli hasonlóság.

A Samu magyarosan a Sámuel önállósult magyar beceneve, de Indiában és a Közel-Keleten is előfordul névként (Shamu latin betűs átírással), amely jelentését tekintve eredetileg az északi irányra, illetve a türelemre utal.

Régi szokás, hogy az állatkerti állatoknak, különösen az emlősöknek és a madaraknak különféle neveket adunk. A nyilvántartás, az egyes egyedek megkülönböztetése szempontjából is fontos ez, illetve azért is, mert ezek a nevek egyúttal hívónevek is, amellyel a gondozók az állatokat megszólítják. Nevet vagy az állatgondozók választanak, vagy azok az állatkerti nevelőszülők, akik az Állatkert valamelyik lakóját jelképesen örökbe fogadják. A különösen nagy népszerűségnek örvendő, karizmatikus állatoknál azonban a nevek kiválasztásába legtöbbször a nagyközönséget is bevonjuk. Szavazással dőlt el például az előző, 2017-ben született kiselefánt, Arun neve is, de Állatkertünk az elmúlt hónapokban a látogatók segítségét kérte az egyik óriásvidra kölyök, illetve a tavalyi év második felében született két orangután kisfiú nevének kiválasztásához is.

Samu, a kiselefánt Állatkertünk május elsejei újranyitása óta a nagyközönség elsőszámú kedvence. Vele együtt összesen négy ázsiai elefánt látható nálunk: Angele (e: Anzsel), az anyuka, Assam, az apuka és Arun, a most született kiselefánt bátyja.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.