Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-16:00 Sz-V: 9:00-16:00

Sárkányetetéssel indult az Állatszeretet Fesztivál 2018. október 4.

Komodói sárkány ikreink, Godzilla és Bridgit nemrégiben ünnepelték születésnapjukat. Így az ő felköszöntésükkel, látványetetésükkel kezdődött a négynapos Állatszeretet Fesztivál. Velünk ünnepeltek indonéz barátaink is.

Fatandari nagykövet asszony az Arum Melati indonéz tánccsoporttalCsütörtökön elkezdődött a négynapos Állatszeretet Fesztivál. Az október 4-től 7-ig, azaz csütörtöktől vasárnapig tartó eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként tisztelt Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az Állatkert csaknem három évtizede rendre megemlékezik, de 2009 óta az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki, ez kapta az Állatszeretet Fesztivál nevet. A fesztivál egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az Állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját". Az elsőt 1922-ben, az utolsót pedig a második világháború előestéjén rendezték meg.

Ahogy az elmúlt években, az idei Állatszeretet Fesztiválon is változatos programokkal várjuk a nagyközönséget, a csütörtökön és pénteken elsősorban a tanulmányi csoportokat, szombaton és vasárnap pedig a családi körben érkezőket. Sőt mi több, az Állatkert májusban megnyílt új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban az első ízben megrendezésre kerülő Holnemvolt Gyermekkönyvfesztivál is gazdagítja a programkínálatot, ugyancsak csütörtöktől vasárnapig. Mindezeken felül szombaton nyílt napot tartunk a pedagógusoknak, vasárnap pedig az Állatkerti Nevelőszülők Találkozójára kerül sor.

Az egész rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára a tulajdonképpeni állatok világnapján, október 4-én csütörtökön délelőtt került sor. Ez alkalomból egy kis látványetetést is tartottunk a Sárkányházban lakó két fiatalabb komodói varánusznál, egyúttal fel is köszöntve őket, hiszen ez a két állat, Godzilla és Bridgit – akik egyébként ikertestvérek – a napokban ünnepelték hatodik születésnapjukat (róluk és néhány más mérges állatról nemrégiben érdekes videót tettünk közzé).

Mivel a komodói sárkányok Indonéziában őshonosak, a nyitóeseményen részt vett és köszöntőt is mondott őexcellenciája Wening Esthyprobo Fatandari, az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete. A nagykövet asszony és az Állatkert főigazgatója közösen nyitották meg az Állatszeretet Fesztivált.

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyébként már hosszú ideje működik együtt az Indonéz Nagykövetséggel. Annál is inkább, mivel nálunk igen sok Indonéziában őshonos faj látható, a komodói sárkányoktól kezdve egészen az orangutánokig. A távoli tájak élővilágának bemutatása mellett azonban figyelmet szentelünk a távoli tájak kultúrájának is. A mostani fesztiválhoz kapcsolódóan így indonéz – egészen pontosan nyugat-jávai – pávatáncot is láthatott a nagyközönség az Arum Melati indonéz tánccsoport előadásában, az egyik állomáshelyen pedig indonéz kávékülönlegességeket is lehetett kóstolni.