Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Sauda, a zsiráf születésnapja 2023. január 2.

Születésnapi köszöntéssel kezdődött Állatkertünkben a 2023-as esztendő. Most lett hatéves Sauda, az Állatkertünkben született ifjú zsiráfhölgy, akit gondozói az ünnepelt ízléséhez igazodó tortával köszöntöttek fel.

Hat esztendővel ezelőtt, 2017. január elsején egy zsiráfborjú születésével kezdődött az újév. Santana nevű, akkor már tapasztalt anyukának számító zsiráftehenünk ugyanis azon a napon hozta világra hatodik utódját. A születés pillanatairól és a jövevény első lépéseiről annak idején egy kisfilmet is közzétettünk, sőt, bő egy hónappal később egy másik videót is bemutattunk a cseperedő zsiráfborjúról. Az újszülött egyéként kislánynak bizonyult, és a meghirdetett közönségszavazás eredményeképpen a Sauda nevet kapta.

Állatkertünkben nagy hagyománya van a zsiráfok tartásának és szaporításának, hiszen az első pesti zsiráfborjú 1868-ban jött a világra egy olyan anyától, akit Ferenc József ajándékozott nekünk Erzsébet királyné közbenjárására. Ráadásul ezzel az 1868-as zsiráfszületéssel intézményünk – London (1838), Párizs (1852) és Bécs (1858) után – a negyedik volt a világon, ahol ilyen örvendetes esemény történt.

Sauda 2017. január elsejei születése után februárban két másik zsiráf anyukánk is világra hozott egy-egy utódot, így aztán úgy alakult, hogy a 2017-es esztendő különleges év lett a budapesti zsiráftartás történetében, mert egy naptári éven belül három zsiráfborjú születésének is örülhettünk. Ilyesmire sem korábban, sem az azóta eltelt időszakban nem akadt példa (olyan év viszont több is volt, amelynek során két zsiráf született nálunk, hiszen ez történt 1985-ban, 2002-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben is).

Visszatérve Saudára, a születése óta eltelt hat évben szépen felcseperedett, pedig voltak nehéz pillanatok is az életében. 2018 augusztusában ugyanis állatorvosaink kétoldali állkapocstörést diagnosztizáltak nála. A törés oka valószínűleg valamilyen, a zsiráfcsapaton belüli nézeteltérés lehetett. Saudát mindenesetre sürgősen műteni kellett, hiszen az állat törött állkapoccsal természetesen enni sem tudott. A nem mindennapi beavatkozás, amelyet kisfilmen is bemutattunk, remekül sikerült és teljes sikerrel zárult.

A hatéves Saudát 2023 első napján gondozói egy különleges tortával köszöntötték fel, amely a zsiráfok ízléséhez igazítva, csupa egészséges alapanyagból készült. A köszöntésről egyik gondozónk, Győrki Márk Attila készített fényképeket.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.