Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Sorra kelnek ki a flamingófiókák 2019. június 25.

Eddig 14 pihés fióka kelt ki rózsás flamingóinknál, és vannak tojások, amelyek még kotlanak a szülők, így további kicsik is várhatók. Állatkertünkben látható az egyik legnépesebb és legjobban szaporodó állatkerti flamingócsapat Európában.

A rózsás flamingók Állatkertünk leglátványosabb, legnépszerűbb madarai közé tartoznak. A hosszú lábú, hosszú nyakú, rózsaszín szárnyasokban szívesen gyönyörködnek látogatóink, különösen akkor, amikor épp cseperedő fiókákat is láthatnak náluk. Erre pedig gyakran van lehetőség, hiszen a mi flamingócsapatunk nemcsak az egyik legnépesebb, hanem a legjobban is szaporodó flamingó kolóniai az európai állatkertekben (tavaly például 25 fióka kelt ki és cseperedett fel sikeresen).

A szokatlanul hűvös május miatt flamingóink a tavalyi évhez képest idén kicsit később kezdték meg a fészkelést, így a fiókák is valamivel később kezdtek el kikelni. Az idei legelső kicsi két hete bújt elő, az utóbbi egy hétben pedig egyre-másra keltek ki az újabb és újabb apóságok. E pillanatban 14 fiókát lehet látni a felnőtt madarak karcsú lábainak erdejében, de mivel tíznél több tojáson most is kotlanak a szülők, további jövevények világra jövetére is lehet számítani az elkövetkező napokban.

A flamingók szaporodása és utódnevelése egészen különleges. Jellegzetes fészküket homokból és iszapból építik: a nagy műgonddal kialakított dombocska tetején egy bemélyedést is kiképeznek a tojások számára. Úgy is mondhatnánk, hogy a fészkek miniatűr tűzhányókra emlékeztetnek, amelyek „kráterébe" kerülnek a tojások. Ezek a normál tyúktojásnál valamivel nagyobbak, lúdtojás méretűek. A kotlási idő általában 28-31 nap körül szokott lenni, a fióka ezután bújik elő a tojásból.

A kikelt flamingófiókák egészen mások, mint a felnőttek: nemcsak kisebbek, hanem teljesen máshogy néznek ki. Az alig néhány napos, illetve egy-két hetes madarak testét ugyanis szürke, pihés tollazat borítja, lábaik viszonylag tömzsik, a felnőttekre oly jellemző, sajátosan görbült csőr helyett pedig még csaknem egyenes csőrt viselnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fiókák az első pár hónapban nem képesek a felnőtt madarak táplálékául szolgáló, vízben lebegő táplálékszervezetek kiszűrésére. Ehelyett a felnőttek emésztőcsövének felső szakaszán speciális begytej termelődik, ezt csurgatják a fiókák csőrébe. Aki rászán egy kis időt a flamingófiókák megfigyelésére, mindezt saját szemével is láthatja Állatkertünkben.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.

Vásárolj Állatkerti belépőjegyet sorban állás és tranzakciós díj nélkül a mobiloddal. Részletek