Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szása első napjai Budapesten 2021. szeptember 25.

Legújabb kisfilmünkben Szása, a szeptember 20-án érkezett hím szibériai tigris első budapesti napjait mutatjuk be. Most új otthonával ismerkedik, és a régebb óta nálunk élő tigrishölggyel, Nivával is elkezdtük a fokozatos összeszoktatást.

Állatkertünkben az 1870-es évek óta foglalkozunk tigrisekkel, és a szibériai tigrisek szaporítása is több évtizedes múltra tekint vissza nálunk. Jelenlegi nőstény tigrisünk, a 15 esztendős Niva, aki öt kölyköt hozott világra és nevelt fel Budapesten, idén májusban megözvegyült (párja már 18 éves volt, ami ugyancsak tekintélyes kor egy hím tigrisnél). Szerettük volna, ha Niva minél hamarabb újra társat kap maga mellé. Közben a Veszprémi Állatkert éppen helyet keresett a Szása nevű 12 éves hím tigrisnek. Így Szása Budapestre utazása mindenki, de különösen az állatok számára a lehető legjobb megoldásnak ígérkezik.

Az állatkertek világában egyébként nem ritka, hogy egyik vagy másik állat új helyre, másik állatkertbe költözik. Például azért, mert felcseperedve elhagyja a szülői házat, vagy azért, mert az új helyen várja a jövendőbelije. A veszélyeztetett fajok természetvédelmi célú állatkerti szaporítását nemzetközi szinten összehangoló tenyészprogramokban is arra törekszünk, hogy az adott faj más-más állatkertben élő állományai ne egymástól elszigetelt populációkat alkossanak. Ehhez viszont az kell, hogy időnként a tenyészállatok egyik állatkertből a másikba kerüljenek.

Mivel Állatkertünk számos tenyészprogramban vesz részt, sok tapasztalattal rendelkezünk abban, hogy hogyan szoktassuk hozzá az állatokat új otthonukhoz, és hogyan szoktassuk őket össze az új helyen élő fajtársaikkal. Szása esetében most pontosan ez a folyamat zajlik, amit még azzal is segíteni lehetett, hogy egyik korábbi gondozója az első napokban itt volt vele, ezzel is segítve a beilleszkedését.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.