Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szemétkosárból pálmadézsa 2022. június 8.

Nemrégiben a „műemléki” szemeteskosarakat pálmadézsává alakítottuk át. A dolognak egyszerre vannak botanikai, műemlékvédelmi, és persze környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási (ezen belül a hulladék gyűjtésével kapcsolatos) vonatkozásai.

Vasárnap volt a környezetvédelmi világnap, amelynek kapcsán évről évre el szoktuk mesélni, hogy milyen zöld fejlesztéseket valósítottunk meg a termálhő alapú fűtéstől a kevesebb hulladék keletkezése érdekében tett erőfeszítéseinkig. Most azonban arra gondoltunk, hogy Állatkertünk Nagy Szemeteskuka Sztorijával hozakodnánk elő. Mert bár látogatóink számára nyilván nem ez a leglényegesebb, de nekünk már az 1866-os megnyitás óta egyebek mellett az is a feladatunk, hogy megfelelő hulladékgyűjtő kosarakat, edényeket helyezzünk el a sétányok mellé, látogatóink kényelme, illetve a kert tisztaságának megőrzése érdekében.

Ez a dolog fontosabb és bonyolultabb is, mint a legtöbben hinnék. Egyrészt nem mindegy, hol vannak a hulladékgyűjtők: oda sok kell, ahol sok keletkezik (például a büfék környékén), másrészt a sétányok mellé is sűrűn kell ilyeneket telepíteni, hogy ne jelentsen gondot senkinek a szemetet a legközelebbi kosárig elvinni.

Az sem mindegy, hogy milyen az a hulladékgyűjtő edény! Az 1909-1912-es nagy átépítéskor például, amikor a Főkapu, az Elefántház és a Pálmaház is épült, az építészek míves, faragott tölgyfa lábas fém hulladékkosarakat is terveztek. Ezek persze az idők során tönkrementek, elkallódtak, így például a nyolcvanas években már fémvázra feszített drótfonatból készült kosarak voltak, amelyek nem voltak valami szépek, ráadásul az apróbb szemű hulladék is kipergett belőlük, sőt gyakran ki is borogatták őket.

Az 1990-es évek második felében, a műemléki rekonstrukció részeként újra elkészíttettük az 1912-es régi, szép szemeteskosarak pontos másait, amelyek aztán évtizedekig szolgáltak. Persze az elmúlt időszakban másfajta hulladékgyűjtők is megjelentek Állatkertünk sétaútjai mentén, részint a szelektív gyűjtés jegyében, részint pedig azért, mert madárbiztos szemetesekre volt szükség. A kosárszerűen kiképzett, felül nyitott hulladékgyűjtőket ugyanis zárás után (sőt, sokszor már a zárás előtti percekben is) dolmányos varjak szállják meg, akik aztán ki is pakolják a hulladék jó részét, finom falatok után kutatva.

Mindez azt is jelenti, hogy a régi, újraalkotott műemléki hulladékgyűjtő kosarakat már nem használhatjuk az eredeti célra. Megválni azonban semmiképp sem szerettünk volna tőlük, és azt sem tartottuk jó megoldásnak, ha egy raktárban porosodnak. Nemrégiben tehát átalakítottuk őket pálmadézsákká, kisebb méretű pálmák számára. Reméljük, ez a megoldás látogatóink tetszését is elnyeri!

Ami pedig a jelenleg is használt hulladékgyűjtő edényeket illeti, ezekkel kapcsolatban is ám érdekesség: néhány nagyobb hulladékgyűjtő szigetnél ugyanis látogatóink számára ismeretterjesztő felületeket is kihelyeztünk, például az óceáni szemétszigetekről, vagy a mikroműanyagokról.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.