Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Sziesztázó páviánok 2015. szeptember 25.

Állatkertünk fotósa csütörtök délben készítette ez a felvételt. Amint a képen is látható, páviánjaink közösen sziesztáztak a kifutójukban álló egyik mászófa ágain. A héttagú csapat majd’ minden tagját elnyomta a buzgóság.

Galléros páviánjaink (Papio hamadryas) a közönség legfőbb kedvencei közé tartoznak. A Nagyszikla oldalában kialakított, a sörényes juhokkal közösen használt kifutóban lakó majmok ugyanis rendkívül aktívak, s mivel ráadásul olyan közösségben élnek, ahol mindig akadnak kisebb összezördülések, majd békülések és barátkozások is, állandó néznivalót kínálnak a látogatóknak. De még ezek a mozgékony állatok sem rohangásznak egész nap, időnként nekik is jólesik egy kis pihenés. Ez örökítette meg Állatkertünk fotósa csütörtök délben, amikor az állatok éppen sziesztáztak.

Amikor mi emberek sziesztázunk, ehhez általában valami kényelmes fekhelyet szoktunk keresni, s egy fa ágai számunkra a legritkább esetben tűnnek alkalmasnak erre a célra. A páviánok azonban máshogy gondolkodnak. Mindenekelőtt abból indulnak ki, hogy biztonságos pihenőhelyet kell keresni, mert ott kevésbé valószínű, hogy egy ragadozó orvul meglepi őket. Az Állatkertben persze ettől nem kell tartani, de az óvatosság ösztöne annyira erős az állatokban, hogy még itt sem bízzák a dolgot a véletlenre. Ezért aztán a kifutóban álló mászófa ágain keresnek maguknak helyet egy kis sziesztázásra, amelyet egyáltalán nem tartanak kényelmetlennek. Érdemes megfigyelni, melyik állat milyen testhelyzetet vett fel annak érdekében, hogy pihenni is tudjon, de azért ne pottyanjon le a fáról.