Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szirmot bontottak az első virágok 2020. február 7.

Állatkertünk parkjában már kibújtak az első hóvirágok, sárgállik a téltemető, virágzik a varázsmogyoró és néhány díszcseresznye is. Érdemes nyitott szemmel járni, hiszen a sokféle állat mellett a növények is sok gyönyörködni valót kínálnak.

A Fővárosi Állat- és Növénykert – amint a neve is mutatja, nemcsak állat-, hanem növénykert is egyben. Az Állatkert klasszikus területének parkja az elmúlt másfél évszázad kertészeinek gondos munkája nyomán országos jelentőségű védett természeti terület, s fajokban különösen gazdag gyűjteményes kertként jól érzékelteti a növényvilág változatosságát. Valójában többféle növényt mutatunk be, mint állatot, pedig a kertben látható állatok is igen sok fajt képviselnek, mi több, az országban nálunk lehet a legtöbb féle állatot látni.

Az állatokról szóló sok-sok hír mellett igyekszünk rendszeresen beszámolni arról is, hogy milyen botanikai látnivalók, újdonságok várják a látogatókat. Így évről évre hírt szoktunk adni az első virágokról is.

Legelőször általában a téltemető (Eranthis hyemalis) szokott megjelenni, amelynek fő termőhelye Állatkertünk parkjában a Kisszikla széle a jegesmedvéktől jobbra eső szakaszon, valamint a vombatok kifutójának térsége. Ezen a két helyen most és jó pár téltemető sárgállik.

A téltemetővel egy időben, vagy olykor néhány nappal, egy-két héttel lemaradva szoktak előbújni a hóvirágok (Galanthus nivalis) is. Közülük a legkorábbiakat mindig a Xántus-ház előtti lejtős területen figyelhetjük meg. Először csak néhány tövet láthatunk, majd a lejtő többi részén is megjelennek, s közben előbújnak a Főkapu környékét övező parkrészeken is, az arra vezető sétányok mentén.

A legkorábban nyíló vadvirágok mellett februárban itt-ott már a fás szárú növényeken, fákon és cserjéken is látni virágokat. Mindenekelőtt a varázsmogyorón (Hamamelis virginiana) és némelyik japán díszcseresznyén (Prunus serrulata) is. Az igazi cseresznyevirágzás persze még odébb van, de az ember által nemesített díszcseresznye-fajták között akadnak olyanok, amelyekre különösen korai virágzás jellemző, és ilyen fa Állatkertünk parkjában is akad.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.