Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szőrgombócok! 2020. február 4.

A manulok, azaz pusztai macskák nem sokkal nagyobbak a házimacskáknál, de a szőrük dúsabb, és olyan ábrázattal tudják szemlélni a világot, hogy azt még Garfield is megirigyelhetné. Két manulunk, Borsó és Bohus az India-ház mellett látható.

2013 óta láthatja Állatkertünk közönsége a pusztai macskákat, amelyek Ázsia belsejében, a Kaukázustól Kínáig terjedő területen őshonosak. Gyakran hívják őket manulnak is mongol nevük (manuul) után, és sokszor emlegetik Pallas-macskaként is a fajt felfedező német származású, ám élete jelentős részében Katalin cárnő Oroszországában dolgozó neves természettudós, Peter Simon Pallas emlékére.

Első ránézésre valamivel nagyobbnak tűnnek egy házi macskánál, pedig a legtöbb manul súlya általában 3 és 5 kg között szokott lenni, márpedig az ilyen méretű, vagy akár ennél nagyobb házimacskák igazán nem számítanak rendkívülinek. Amiért a manul mégis nagyobbnak tűnik, az a sűrű, dús bunda, amely különösen jó hőszigetelő. A természetben erre nagy szüksége van az állatnak, hiszen őshazájában a kemény telek gyakorinak számítanak, és sokszor igen kevés a tereptárgy, amely menedéket nyújtana a metsző pusztai szelek ellen.

Állatkertünkben egy pár manul lakik, név szerint Borsó és Bohus. Kifutójuk az India-ház bejáratától jobbra látható. Rajtuk kívül persze más macskaféléket, köztük indiai oroszlánt, szibériai tigrist és perzsa leopárdot is bemutatunk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.