Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Születésszabályozás a vörös pandáknál 2021. november 14.

Rendszeresen közzétett kisfilmjeink segítségével időről időre az állatkerti állatorvosi munkába is bepillantást igyekszünk nyújtani. Ezúttal azt örökítettük meg, hogyan kapott Auróra, a nőstény kis panda fogamzásgátló implantátumot.

Az anyatermészet az állatok szaporodási ütemét úgy „kalibrálta be", hogy „számolt" bizonyos veszteséggel is. Így, ha az utódok egy része el is pusztul a ragadozók, betegségek, balesetek, vagy a vadonbeli élet más erőpróbái miatt, így is marad elég utód a faj fenntartásához. A problémák akkor szoktak lenni, amikor olyan események történnek, amit a természet nem „kalibrálhatott be", és ilyenkor a szaporulat nem képes ellensúlyozni a veszteséget. Ez bekövetkezhet természetes okok, például új, sikeresebb fajok megjelenése, a faj alkalmazkodóképességénél gyorsabban változó környezet, vagy mondjuk egy meteoritbecsapódás miatt, de mostanában a legtöbb faj esetében az emberi beavatkozás borítja fel az egyensúlyt, élőlények sokaságát sodorva ezzel veszélybe.

Az állatkertekben a jó tartási körülmények miatt a legtöbb állatnál az elméletileg, matematikailag lehetséges utódok nagy része valóban meg is tud születni, a féltő gondoskodásnak köszönhetően viszont nincsenek olyan veszteségek, mint a vadonban. Ezért is van az, hogy sok, a természetben nagyon megritkult faj egyedszámának növelésére kifejezetten jó megoldás az állatkerti szaporítás.

De még ezeknél a fajoknál is előfordul, hogy születésszabályozásra van szükség. Erre többféle megoldás létezik, a tenyészállatok különválasztásától kezdve a különféle állatorvosi beavatkozással járó módszerekig. A fogamzásgátló hatású hormonális implantátum beültetése az állatkertek gyakorlatában széles körben alkalmazott eljárás, ez történt most a már többszörös anyukának számító kis panda nőstény, Auróra esetében is. A kisfilmen megmutatjuk, hogyan történt mindez, vezető állatorvosunk, dr. Sós Endre szakszerű magyarázataival.

Amint a kisfilmen is látható, az implantátumot egy vastagabb tű segítségével juttatják be az állat bőre alá az állatorvosok, pontosan a fül mögé. A pontossághoz azonban arra is szükség van, hogy közben az állat nyugodt legyen, és ne ficánkoljon. Mivel Aurórát szép szóval nem lehet megkérni erre, ezért először elkábítottuk, és utána került sor az implantátum beadására.
Maga a beavatkozás viszonylag egyszerű, nem is kell hozzá kivinni a műtőbe, a kifutóról is csak azért kell kihozni, hogy az ott lakó többi állatot ne stresszeljük feleslegesen. Csak egy fix felület kell, amin az állat fekhet, és erre a kifutó ajtajához legközelebb eső pad remekül megfelelt.

A beavatkozás után már csak az altató hatását semlegesítő antidótumot, ahogy leggyakrabban hívjuk, „ébresztőt" kellett beadni, és nem sokkal később Auróra újra legutóbbi kölyke, a már nem is olyan kicsi Bonifác körül sürgölődhetett.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.