Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Taco lett a matakó kölyök neve 2019. május 16.

Lezárult a matakó kölyök nevére kiírt szavazás. A négy választható név közül a legtöbb voksot a Taco kapta, így a hivatalos dokumentumokba is ez a név kerül bejegyzésre a már másfél hónapos ifjú övesállat neveként.

Taco lett a neve a nemrégiben született matakó kölyöknek. A név kiválasztásában a nagyközönség volt a segítségünkre. Négy előzsűrizett névre lehetett ugyanis szavazni egy teljes héten keresztül. A nevek közül a Taco kapta a legtöbb szavazatot, a másik három választható név – a leadott szavazatok számának sorrendjében – a Gömbi, a Luna és a Bubble volt.

A szavazás eredménye alapján tehát a kicsi Taco név alatt kerül bejegyzésre a hivatalos dokumentumokba. A név eredetéről annyit lehet elmondani, hogy természetesen hasonló nevű étel nevéből ered (Taco testvérét, Brióst is egy ételről neveztük el tavaly). Ez az étel – mármint a taco –éppúgy latin-amerikai eredetű, mint a tatuk többsége, ráadásul egy tacóban a tölteléket hasonlóan öleli körbe a hajtogatott tortilla, mint a páncél az összegömbölyödött tatu testét.

Az állatkerti állatok jelentős részének nevet szoktunk adni. Persze nem mindegyiknek, mert például egy rovartenyészet összes egyede esetében ez elég nehezen lenne kivitelezhető. De az emblematikusabb, egyéniségnek számító állataink mindegyike szokott nevet kapni. A név elvileg kétféle lehet, törzskönyvi név, amellyel az állat a hivatalos dokumentumokban szerepel, illetve hívónév, amelyen az állatgondozók szokták megszólítani. A gyakorlatban azonban a két név általában azonos szokott lenni.

A névadás többféleképpen is történhet. Vagy az állatgondozók adnak nevet védenceiknek, vagy az is előfordul, hogy egy-egy jószágnak az állatkerti nevelőszülők adnak nevet, akik jelképesen örökbe fogadják őt. Időnként az is előfordul, hogy egy-egy állatunknál a közönség segítségét kérjük a névadásban. Ilyenkor általában előzsűrizett nevekre lehet szavazni, és az állat végül azt a nevet kapja meg, amelyikre a legtöbb voks érkezik. Állatkertünk lakói közül így kapott nevet például Remba, a zebracsikó, Indigo, a gorillakölyök, Arun, a kiselefánt és Sauda, a zsiráfborjú is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.