Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Taro, az új mhorr gazella bak 2022. július 28.

Már a kifutóban látható Taro, az új mhorr gazella bak, aki a meglévő három nőstényünk mellé érkezett, természetesen azzal a céllal, hogy idővel utódaik is születhessenek. Ez azért is fontos, mert nagyon ritka állatokról van szó.

A mhorr gazellák Állatkertünk legritkább állatai. Ezek a kecses patások ugyanis természetes élőhelyükön, Északnyugat-Afrikában nem egyszerűen megritkultak, hanem már évtizedekkel ezelőtt teljesen ki is pusztultak. Így mostanában már csak állatkerti mhorr gazellák léteznek. Pontosabban ez ma már nem teljesen igaz, mert nemrégiben egy visszatelepítési program is indult Marokkóban, pontosabban Nyugat-Szaharában, amelynek célja, hogy állatkerti születésű egyedekből kiindulva újra vadon élő, szaporodó állományt hozzanak létre.

Persze mindennek az állatkerti szaporítás az alapja, amelyből a mi Állatkertünk is kivette a részét az elmúlt másfél évtizedben, hiszen számos alkalommal születtek és cseperedtek fel nálunk is a mhorr gazellák. Mi több, Állatkertünk lakója volt Evita, a világ legidősebb mhorr gazellája is. A több gidát is felnevelt anyaállat 19 és fél éves koráig élt, ami matuzsálemi kornak számít ahhoz képest, hogy a mhorr gazellák vadonbeli élettartama maximum 10-12 év szokott lenni, vagy legalábbis ennyi volt akkor, amikor még éltek mhorr gazellák a vadonban.

Nálunk utoljára 2019 decemberében születtek mhorr gazella gidák, ők azóta már felcseperedtek, és a párizsi Vincennes állatparkjába kerültek. Most a három nőstény állatunktól, és a melléjük újonnan beszerzett fiatal baktól várjuk a folytatást. Ahogy a viselkedésüket elnézzük, erre igen jó esélyünk van. Az új bak, Taro egyébként Münchenben született 2019 áprilisában, de aztán egyéves korában a lengyelországi Zamość állatkertjének lakója lett, s onnan érkezett most hozzánk, Budapestre.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.