Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tarvarjú fiókák 2015. június 30.

Újabb sikeres fiókanevelésről számolhatunk be a kritikusan veszélyeztetett tarvarjaknál. Az íbiszfélék közé tartozó madárfaj a középkorban Európa számos országában előfordult, de ma már csak Marokkóban és a Közel-Keleten vannak vadon élő állományai.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben komoly hagyományai vannak a tarvarjak szaporításának. Bár a tavalyi évben nem keltek ki fiókák, az előtte lévő négy esztendő mindegyikében volt szaporulat, sőt, még a múlt évtized derekán is rendszeresnek számított a gyermekáldás. Épp a rendszeresen kikelő és felcseperedő fiókák tették lehetővé, hogy az elmúlt öt évben összesen tizenhét tarvarjat tudtunk küldeni más, a tenyészprogramban velünk együtt részt vevő állatkerteknek.

Az idei esztendőben két fióka kelt ki a tojásból. Kezdetben persze nem sokat lehetett látni a jövevényekből, de méretük mostanra már majdnem megközelíti a felnőtt madarakét. A tollazatukból azonban még világosan látszik, hogy fiatal, idei kelésű állatokról van szó. Tarvarjú kolóniánk a keselyűröpdében látható, a fiókákat a koronás darvak által is használt kifutórészre tekintő műsziklafal egyik természetszerű sziklapárkányán érdemes keresni, a röpde és a Xántus János-ház közötti (az oroszlánfókáktól a kenguruk felé vezető) sétány felől nézve.

A tarvarjú (Geronticus eremita) nevével ellentétben nem a varjakkal, hanem az íbiszfélékkel áll rokonságban. Eredeti elterjedési területe Észak-Afrika, Kis-Ázsia, a Közel-Kelet és Dél-Európa mellett Közép-Európa egy részét is magába foglalta. A neves reneszánsz természettudós, a svájci illetőségű Conrad Gessner az 1550-es években még hazája madárfaunájához számlálta ezt a különös madarat, sőt, Herman Ottó szerint a középkorban még Magyarország területén is előfordultak tarvarjak. Az elmúlt bő kétszáz évben azonban európai állománya már nem volt ismert, s mára csak Marokkóban, illetve Szíriában maradtak fenn vadon élő populációi, illetve Törökországban is fellelhető egy félvad állomány. A kritikusan veszélyeztetett madárfaj állatkerti szaporítása szerencsére sok okot ad a bizakodásra. Olyannyira, hogy Spanyolországban és Ausztriában, ahol a múltban élt ez az állatfaj, sikerrel próbálkoznak állatkertben kelt madarak visszatelepítésével. Mi több, már a Budapesten kelt madarak között is akadt olyan, amely a visszatelepítési program keretében szabadon engedésre került.