Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tarvarjú fiókákkal a biológiai sokféleségért 2021. június 15.

Több fióka is cseperedik a Kisszikla szomszédságában lakó, veszélyeztetett tarvarjaknál. A tavalyi szaporulatból hat fiatal egy visszatelepítési programban vett részt, a mostani fiókákkal kapcsolatban is szó van ilyesmiről.

A kiselefánt, a vadkutya kölykök, a fekete hattyú fiókák, a prérikutya kölykök, a kis éji majom és az üregi bagoly fióka mellett újabb gyermekáldásról számolhatunk be. Több fióka cseperedik ugyanis a Kisszikla szomszédságban, a fakó keselyűkkel és a koronásdarvakkal társbérletben lakó, veszélyeztetett tarvarjaknál. Jelenleg kilenc fióka van, de a fészkekben még vannak tojások, így továbbiak kikelésére is lehet számítani.

A némileg megtévesztő nevű tarvarjak (nem a varjakkal állnak rokonságban, hanem az íbiszfélék közé tartoznak) Évszázadokkal ezelőtt a tarvarjak általánosan elterjedtek voltak a Földközi-tenger mellékén, Dél-Európában és Észak-Afrikában is, sőt, a középkorban még Magyarországon is előfordultak. Az idők során azonban a legtöbb helyről teljesen eltűntek, és csak maroknyi állományaik maradtak fenn Északnyugat-Afrikában, illetve a Közel-Keleten.

Az állatkerti szakmai közösségnek már régóta célja, hogy hozzájáruljon a veszélyeztetett tarvarjak megmentéséhez, mostanában pedig már olyan visszatelepítési programok is léteznek, melyek célja, hogy állatkertben kelt egyedek visszavadításával olyan helyekre telepítsék vissza a tarvarjakat, ahol bár a múltban előfordultak, de ahonnan már évszázadok óta kipusztultak.

Állatkertünk a tarvarjak sikeres szaporításával már évtizedek óta tevékenyen járul hozzá e veszélyeztetett faj védelméhez, sőt több visszatelepítési programban is részt vettünk. Legutóbb a tavaly kikelt fiókák közül hat állat utazott el a spanyolországi Andalúziába, ahol azóta már csatlakoztak is az ott élő, több mint száz madárból álló, visszatelepített populációhoz.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.