Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Teknősmentés és „páncélfrász” 2023. május 23.

Ma van a teknősök világnapja, ami jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet Állatkertünk teknősökkel kapcsolatos tevékenységére, vagy akár arra, hogy milyen veszélyek fenyegetik fennmaradásukat természetes élőhelyeiken.

A teknősök világnapja eredetileg az 1990-ben alapított American Tortoise Rescue teknősmentő szervezet kezdeményezése. Ennek nyomán 2000 óta minden május 23-án megtartják a teknősök világnapját azzal a céllal, hogy felhívják a széles nyilvánosság figyelmét erre az érdekes és változatos állatcsoportra, illetve azokra a veszélyekre, amelyek a teknősök fennmaradását veszélyeztetik.

Ezt természetesen mi is fontosnak tudjuk, ezért a teknősök világnapjáról az elmúlt esztendőkben évről évre rendszeresen megemlékeztünk. Így tettünk a múlt évben is, 2020-ban pedig egy hosszabb összefoglalást is készítettünk a teknősökkel kapcsolatban végzett munkánkról. Hét éve még egy nyilvános eseményt is rendeztünk ezen a jeles napon, amikor a sajtó, a médiumok képviselőinek érdeklődésétől kísérve lemértük Állatkertünk legtermetesebb óriásteknőseit.

Az ismert ősmaradványok alapján tudjuk, hogy a legősibb teknősök már úgy 220 millió évvel ezelőtt megjelentek, úgyhogy a hüllőkön belül a teknősök fejlődési iránya legalább olyan ősi, mint mondjuk a dinoszauruszoké. Csakhogy a dínók kihaltak, a teknősök viszont mind a mai napig léteztek. A földtörténeti múltban persze voltak olyan időszakok, amikor jóval többféle teknős élhetett, mint napjainkban, de azért ma is mintegy 350 különböző teknősfaj él világszerte, legalábbis ennyit azonosítottak eddig a zoológusok. E fajok közül mindössze egy, a mocsári teknős számít Magyarországon is őshonosnak.

Állatkertünkben az élővilág sokféleségének bemutatásán és megismertetésén belül természetesen a teknősökek is komoly figyelmet szentelünk. Jelenleg 24 különböző fajukat tartjuk és mutatjuk be a nagyközönségnek. Vadállatmentő tevékenységünk részeként a hazánkban honos mocsári teknős segítségre szoruló egyedeiről gondoskodunk, minden esetben azzal a céllal, hogy a sikeres rehabilitációt követően visszakerülhessenek természetes élőhelyükre.

A teknősök fennmaradását veszélyeztető tényezők között külön is érdemes megemlíteni, hogy egyes fajaik húsát a Távol-Keleten sokan ínyencségnek tartják. Az ottani piacokon kilónként akár több tízezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek egy-egy állatért, természetesen illegálisan. Ugyanezekből a teknősökből olyan szereket is készítenek Kelet-Ázsiában, amelyek a népi hagyomány szerint gyógyhatással bírnak. Az állatok páncéljából készült őrleményről például azt tartják, kiváló serkentőszer, és a rákos megbetegedések tüneteinek enyhítésére is alkalmas. Ráadásul sok egzotikus teknősfaj iránt kedvtelésből tartott állatként is nagy a kereslet, így rengeteg állatot fognak be illegálisan.

Ezeket a problémákat igyekezte legalább részben orvosolni, illetve kifejezetten a délkelet-ázsiai édesvízi teknősfajok védelmét kísérelte meg előmozdítani az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének 2004/05-ös természetvédelmi kampánya, amely a Shellshock, azaz „Páncélfrász" címet viselte, és amelyhez annak idején a mi Állatkertünk is csatlakozott. A kampány többek között szemléletformáló munkából, a nagyközönség tájékoztatásából is állt, de a program keretében fogadtuk be azokat a Hongkongban lefoglalt, csempészett borneói folyamiteknősöket is, akiket már nem lehetett visszavinni természetes élőhelyükre. A 2005-ben általunk befogadott két állat közül egy ma már Spanyolországban él, a másikat viszont jelenleg is bemutatjuk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.