Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Teknősmérés a teknősök világnapján 2016. május 24.

Hétfőn délután nyilvános teknősmérést tartottunk a teknősök világnapja alkalmából. A világnapon a teknősök fennmaradását fenyegető veszélyekre is igyekszünk felhívni a figyelmet.

A teknősök világnapja eredetileg az 1990-ben alapított American Tortoise Rescue teknősmentő szervezet kezdeményezése. Ennek nyomán 2000 óta minden május 23-án megtartják a teknősök világnapját azzal a céllal, hogy felhívják a széles nyilvánosság figyelmét erre az érdekes és változatos állatcsoportra, illetve azokra a veszélyekre, amelyek a teknősök fennmaradását veszélyeztetik. Bár az óriásteknősök szervezett vadászata ma már a múlté, az orvvadászat és az illegális befogás ma is sok fajt veszélyeztet, különösen a délkelet-ázsiai térségben. Emellett a vizek szennyezése, az adott területen nem őshonos fajok ember által történő behurcolása és betelepítése, de még a tengerpartok fényszennyezése is befolyásolja az egyes teknősfajok fennmaradását.

A világnap alkalmából hétfőn kora délután nyilvános teknősmérést tartottunk a Mérgesház előtt. A hat aldabrai óriásteknős közül a legnagyobbat tettük mérlegre, hogy a testtömegét pontosan megállapítsuk. Erre nemcsak azért volt szükség, hogy nyomon követhessük a még mindig növésben lévő állatok gyarapodását, hanem azért is, hogy pontosan válaszolhassunk a látogatók kérdésére, amikor az iránt érdeklődnek, hogy milyen súlyúak ezek az állatok.

A mérés nem volt egyszerű, mert az állat csak rövid ideig maradt mozdulatlan a mérleg teherfelvevő felületén. Ám végül sikerült megállapítani, hogy az Állatkert legnagyobb teknőse 53 kg-ot nyom. Általánosságban ez tekintélyes méretnek mondható, habár az aldabrai óriásteknősök ennél kétszerte-háromszorta nehezebbek is lehetnek. A mi állataink azonban még fiatalok, egyikük életkora sem haladja meg a húsz évet, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező években további növekedésre lehet majd számítani. A mérés után az állat néhány percig szabadon sétálhatott a látogatók között, így aki arra járt, testközelből is megismerkedhetett a termetes hüllővel.

Állatkertünk az aldabrai óriásteknősök, és további huszonkilenc másik teknősfaj bemutatása mellett teknősvédelemmel is foglalkozik. A 2004-es és 2005-ös szezonban az intézmény részt vett az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott Shellshock teknősvédelmi kampányban, illetve a hatóságok által lefoglalt teknősök elhelyezésében is. Emellett a kert munkatársai évről évre jelentős számú Magyarországon őshonos mocsári teknőst mentenek, s ugyancsak a mocsári teknősök védelme érdekében befogadja az Állatkert azokat az ékszerteknősöket is, amelyeket tartóik máskülönben a hazai élővizekben engednének szabadon. Az újvilági eredetű ékszerteknősök ugyanis a hazai vizekben is megélnek, mi több, kiszorítják az őshonos mocsári teknősöket, ami komoly természetvédelmi problémát jelent.