Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Télálló tevék 2021. december 12.

Advent harmadik vasárnapján az állatkerti adventi kalendáriumban a tevék kifutójából jelentkezünk. Gondozójuk, Réka segítségével mutatjuk be ezeket az egzotikus háziállatokat, akikről az is kiderül, hogy nem feltétlenül csak a sivatag hajói.

Az állatkerti adventi kalendárium advent első vasárnapja és karácsony között nap mint nap más-más közönségprogramot jelent az Állatkertben, illetve erről szóló képes beszámolót, videót, kisfilmet, amelyeket honlapunkon és közösségi média felületeinken teszünk közzé. Ma, advent harmadik vasárnapján a tevekifutóba látogatunk el.

A „sivatag hajója" a legtöbb ember számára a tevékkel kapcsolatos állandó eposzi jelző, így aztán sokan azt gondolják, hogy a tevéknek állandó melegre van szükség, s ezért a mi éghajlatunkon télen fűtött férőhelyet igényelnek. Ez azonban nincs feltétlenül így.
Az egypúpú teve, avagy dromedár, amelyet elsősorban Észak-Afrikában és Arábiában tartanak háziállatként, persze melegigényes állat. De az Ázsiában elterjedt kétpúpú tevék számára nemcsak a kontinentális sivatagok jelentenek ismerős közeget, hanem az olyan vidékek is, ahol télen vastag hó borítja a tájat és metsző hideg szél fúj. Mongóliában vagy Kazahsztánban például a hazainál sokkal keményebb telek vannak, így aztán kétpúpú tevéinknek a magyarországi tél igazán nem jelent nagy kihívást.
Persze alkalmazkodtak is a téli időjáráshoz, és ilyenkor vastag, gyapjas szőrzetet növesztenek, amely nagyszerűen védi őket a hidegtől. Tavasszal persze ez a meleg viselet már kényelmetlenné válik, s olyankor a tevék levedlik a téli szőrzetet, amely nagy darabokban foszlik le róluk. Nyárra már majdnem teljesen csupaszok lesznek, csak a púpok tetején és a fejük búbján marad némi szőrzet.

Az állatkerti adventi kalendárium napi programjairól további információk itt olvashatók.