Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Téli madárvilág a Nagy-tavon 2016. január 19.

Zajlik az élet a vízimadarak taván, amely még a legkeményebb teleken sem fagy be teljesen. Így aztán számos madárnak kínál ideális élőhelyet: a sajátjainknak, az ide szokott gémeknek és kormoránoknak, valamint a telelni érkező dankasirályoknak is.

Hetek óta jég van a Nagy-tavon, sőt, másfél héttel ezelőtt, amikor a mellékelt kép készült, a jégen még némi hó is volt. Nem kell félteni azonban a tó térségében élő madarakat, annál is inkább, mivel a mi tavunk a legkeményebb teleken sem szokott teljesen befagyni. Ezért aztán nagyszerű élőhelyet kínál nemcsak a saját madaraink, így a borzas és rózsás gödények számára, hanem remekül érzik magukat a madárvendégek is. Utóbbiak egy része állandó vendég, szürke gémeket és kormoránokat ugyanis állandóan láthatunk a tavon, illetve a partján álló fák ágain. Ezek a madarak Magyarországon őshonosak, és önkéntes alapon választották élőhelyüknek ezt a területet (még akkor is, ha például a szürke gémeknél az induló állományt generációkkal ezelőtt mi magunk engedtünk szabadon azzal, hogy ha akarnak, elmennek, ha akarnak, maradnak). A gémek és a kárókatonák persze kijárnak a Városligeti-tóra, vagy akár a Dunára is, de mindig visszatérnek az Állatkertbe. Hasonló a helyzet egyébként a tőkés récékkel, népszerű nevükön vadkacsákkal, hiszen ők is önkéntes alapon választották kertünket természetes élőhelyüknek. Őket azonban nemcsak a tavon, hanem az Állatkert más területein, például a muflonok kifutója előtt is meg lehet találni.

A Nagy-tavon látható madárfajok száma ilyenkor télen ki is bővül kicsit, a dankasirályok ugyanis a téli hónapokban szoktak itt megjelenni. Ezt a sirályfajt elvileg sötét színű fej jellemzi, ám a téli tollazat némileg más, a fejüket ilyenkor fehér tollak borítják, csak a szem mögött van egy-egy sötét folt mindkét oldalon. A dankasirályok egész évben előfordulnak Magyarországon, de a nyarat itt töltő, itt fészkelő egyedek télen nagyrészt délebbre vonulnak, a helyükre pedig észak felől, a Csehországtól Finnországig hózódó zónából érkeznek olyan dankasirályok, akik számára Magyarország déli telelőhelynek számít. Mivel a téli időszakban ráadásul szívesebben húzódnak be a városias területekre, ezért nem meglepő, hogy az állatkerti Nagy-tavon is leginkább télen lehet dankasirályokkal találkozni. Rajtuk kívül egyébként más sirályok is fel-feltűnnek a Nagy-tó térségében: láttunk már itt ezüstsirályt is.