Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tíz kölyök cseperedik az ázsiai vadkutyáknál 2021. május 18.

A kicsik már majdnem két hónaposak, így most már gyakran látni őket a kifutóban játszani, hancúrozni, sőt ma az is kiderült, hogy hat kislány és négy fiú van köztük. Ez a faj veszélyeztetettnek számít, ezért is fontos az állatkerti szaporításuk.

Az ázsiai vadkutyák dól, illetve vörös kutya néven is ismeretesek: e neveken olvashatunk róluk A dzsungel könyvében, Kipling híres novellagyűjteményében. Az India déli részén beszélt kannada nyelv szókészletéből származó dól (dhole) név egyébként sok más országban is használatos, épp Kiplingnek köszönhetően.

A Budapesti Állatkertben 2008-ban kezdtünk el foglalkozni az ázsiai vadkutyákkal. A bemutatás mellett kezdettől fogva cél volt, hogy kölykök is legyenek, hiszen olyan veszélyeztetett fajról van szó, amelynek természetvédelmi célú szaporítását európai állatkerti tenyészprogram – úgynevezett EEP – hangolja össze.

Az első budapesti kölykök 2009-ben születtek, s azóta – a mostaniakat is beleszámolva – már hatvannál is több utód jött a világra Állatkertünkben. Az itt született kölykök a világ számos állatkertjébe eljutottak, a franciaországi Thoiry-tól kezdve az oroszországi Novoszibirszkig, vagy a Minnesota-beli Apple Valley-ig. A jelenlegi budapesti vadkutya falka – a most cseperedő kölykökkel együtt – összesen 25 egyedből áll.

A tíz kölyök kölyök – négy hím és hat nőstény – március 23-án született, mostanra tehát már csaknem két hónaposak. Ez azt is jelenti, hogy a közönség már jól láthatja őket a kifutókban. Az első hetekben a kicsik rendszerint valamilyen rejtekhelyen, például a kifutóban lévő faágak alatt bújnak meg, ezért akkor még nem sokat látni belőlük. Ilyenkor viszont már játék, hancúrozás közben is jól meg lehet őket figyelni. A kölykök gondozásában és nevelésében nemcsak a szülők, hanem az egész falka részt vesz, még azok a fiatalok is, akik a tavalyi évben születtek.

Az egyébként, hogy az idei kölykök milyen neműek, épp a mai napon derült ki, hiszen az állatorvosok ma – a szükséges vizsgálatok, védőoltás beadása, illetve féreghajtás miatt – valamennyi kölyköt egyenként megvizsgálták.

Az ázsiai vadkutyák mellett sok más állatunknál is volt gyermekáldás a közelmúltban. A legnépszerűbb természetesen továbbra is Samu, a kiselefánt, de sokan kíváncsiak a fekete hattyúk pihés fiókáira, és a Bennett-kenguruk erszényéből kitekintgető, sőt onnan néha már ki is járó „zsebibabákra" is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.