Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Több száz színpompás trópusi lepkével vár a Lepkekert 2020. július 11.

A mai naptól végre megnyithattuk a Lepkekertet is, ahol 19 trópusi lepkefaj több mint négyszáz egyedében gyönyörködhetnek a látogatók, méghozzá testközelből, hiszen a közönség a szó szoros értelemben a színpompás lepkék között sétálhat.

A Lepkekert Állatkertünk szezonális látnivalója, amelyet minden évben május legvégén, június legelején szoktunk megnyitni a nagyközönség előtt, immár 21 esztendeje. Az idei, 2020-as évben a nyár eleji megnyitás sajnos nem volt lehetséges a koronavírus járvány, és annak következményei miatt, pedig már nagyon vártuk, és a közönség is nagyon várta, hogy ez a létesítmény is megnyithasson.

Június 11-től kezdve végre újra birtokba vehetik látogatóink a Lepkekertet, amelyet erre a szezonra 19 különféle lepkefajjal népesítettünk be. A szóban forgó fajok a trópusi Közép- és Dél-Amerika lakói. Nemcsak színpompásak, hanem sok más érdekesség is jellemzi őket. A Júlia-lepkék hímjei például a természetben úgy elégítik ki ásványianyag szükségüket, hogy kajmánok, vagy éppen teknősök könnyeit szívják fel pödörnyelvükkel. Az égkék azúrlepke pedig megkapó szépségét támadói elbizonytalanítására használja, hernyó korában pedig a kannibalizmusra is hajlamos.

A lepkéket nemcsak repülés, hanem táplálkozás közben is érdemes megfigyelni, például amikor édes gyümölcsök, félbevágott banán vagy narancs nedvét szívogatják. De a gyümölcsökön kívül kapnak mesterséges nektárt is (ennek a keveréknek egyébként az egyik fontos összetevője nem más, mint a jóféle magyar akácméz), sőt, a Lepkekertben pompázó virágokat, például a színváltóvirág néven is ismert sétányrózsákat is szokták látogatni.

A Lepkekert lakói csaknem mindannyian egy Costa Ricában működő lepkefarmról származnak, ahol a lepkefarmerek számos látványos és érdekes lepkét szaporítanak nagy sikerrel. A szállításra akkor kerül sor, amikor a hernyók bebábozódnak. Amíg báb állapotban vannak, megfelelő csomagolásban légi úton több ezer kilométert tesznek meg Miamin és Frankfurton keresztül, s ezután érkeznem meg hozzánk Budapestre. Tavaly kisfilmen is megmutattuk, mi történik a bábok kicsomagolása után.

A legtöbb fajt egyébként mi magunk is tudjuk szaporítani, az elmúlt húsz évben e téren igen sok eredményt értünk el. Ilyenkor csak az induló állományt kell beszerezni, az utánpótlás jelentős részben saját szaporulatból is származhat. Ehhez azonban nagyon komoly háttérre van szükség (külön üvegház a hernyóknak, külön üvegház a hernyók tápnövényeinek stb.), amelynek fenntartására jelenleg nincs kapacitásunk, így egyszerűbb, ha az utánpótlást is az említett farmokról szerezzük be. Ezzel együtt egyes lepkéink most is raktak petét, amelyekből aztán hernyók is kikeltek: ezeket a hernyókat a Lepkekert kijárata melletti üvegszekrényben lehet megszemlélni.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.