Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„Tökölő” pálmatolvaj 2020. november 4.

Aki Állatkertünkben járt a halloweeni hétvégén, sok állatnál láthatott töklámpásokat valamilyen finomsággal töltve. A Varázshegyben lakó pálmatolvaj, Kókuszpók sem maradt ki a jóból, a neki szánt tökben a töltelék egy speciális mix volt.

Az elmúlt néhány napban, elsősorban a halloweeni hétvégén a kert több pontján is feltűntek a faragott töklámpások. Dekorációként is, de azért is, hogy stílusosan gazdagítsuk állatain környezetét. A „tökfejek" belsejébe ilyenkor nem mécses kerül, hanem valamilyen ínycsiklandó finomság (és persze a növényevők magát a tököt is megeszik).

A Varázshegyben lakó pálmatolvajok gondozóit is elragadta a halloweeni hangulat, így Kókuszpók, a hím pálmatolvaj is kapott egy töklámpást. Ez azonban nem lisztkukaccal, vagy földimogyoróval, vagy más effélével lett megtöltve, hanem egy speciális keverékkel, ami ellenállhatatlan a pálmatolvajok számára.

A keverék receptje a következő: végy némi répát, petrezselymet, almát, édesburgonyát, sütőtököt, uborkát, burgonyát és céklát, majd reszeld le mindet! Tegyél bele apróra vágott banánt, kagylót, koktélgarnélát és halat, majd adj hozzá egy kevés tengeri sót, porrá őrölt szépiacsontot, búzakorpát és kukoricadarát, majd az egészet jó alaposan keverd össze, hogy az állat ne tudja „kimazsolázni" egyik vagy másik összetevőt! A fenti recept szerint készült keverék került tehát a töklámpás belsejébe.

Bár a hím pálmatolvajunkat Kókuszpóknak hívják, ez az állat természetesen nem pók, hanem egy rák, amely idővel igen tekintélyes méretűre nőhet, és amely az Indiai- és a Csendes-óceán szigetein őshonos. Sajnos ritkulóban van, sebezhető fajnak számít. Ezek az állatok nem nagyon válogatósak, a gyümölcsöktől a dögökig sok mindent megesznek. Kiváló szaglásuk van, az ígéretes falatokat már messziről kiszagolják.

Mi az Állatkertben 2014 óta mutatjuk be őket, mostanában a Varázshegy emeletén van belőlük három is, de nem mindig lehet egyszerre mindhármukat látni, mert amikor vedlenek, el szoktak rejtőzni: a természetben is így tesznek, hiszen ilyenkor könnyebben a ragadozók áldozatául eshetnek. Normál körülmények között a páncéljuk és erős ollóik hathatós védelmet nyújtanak, habár a gázolástól, amely élőhelyük egy részén komoly probléma, sajnos nem védi meg őket.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.