Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Új állatfajok 2014-ben 2015. január 15.

Sörényes hangyász, óriásvidra, kea, pálmatolvaj. Csak néhány azon állatfajok közül, amelyekkel Állatkertünk a 2014-es évben gyarapodott. Összefoglaló a tavalyi év újdonságairól a Bennett-kengurutól a nyílfejű tengeripókig.

A 2014-es évben számos új, érdekes állatfajjal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert gyűjteménye. Közülük a két legfontosabb, legnagyobb érdeklődést kiváltó újdonságnak alighanem a sörényes hangyászokat, illetve az óriásvidrákat tekinthetjük. Sörényes hangyászokat utoljára a XIX. század végén mutattunk be, így több mint egy évszázados szünet után fogtunk bele ismét ezeknek az érdekes állatoknak a tartásába. A szeptemberben érkezett óriásvidrák pedig most először láthatóak nemcsak a mi intézményünk, hanem a teljes hazai állatkertészet történetében.

Újdonságnak számítanak a kínai muntyákszarvasok is, hiszen néhány éves szünet után fogtunk bele ismét a tartásukba. Hasonló a helyzet a Bennett-kengurukkal. A nyáron átadott Ausztrál ösvény mentén bemutatásra kerülő kengurufaj az Állatkert története során többször is szerepelt már a gyűjteményben, de 1990 óta most először láthatja őket a nagyközönség.

A Holnemvolt Park megnyitása is több új, régóta hiányzó állatfaj, illetve fajta újbóli bemutatását hozta el. Ezek közül a négyszarvú juhok, a gyimesi rackák és a Jersey marhák a háziállatokat képviselik, a vaddisznók és a dámvadak pedig a Magyarországon is előforduló vadak világát. A dámvadakkal kapcsolatban persze meg kell jegyezni, hogy ezek az állatok csak intézményünk városligeti bemutatóhelyén számítanak több éves szünet után újra bemutatott fajnak, hiszen a Margitszigeti Kisállatkertben az elmúlt tíz évben folyamatosan voltak dámszarvasaink.

A madarak közül a 2014-s év legfontosabb újdonságai a keák voltak. E különleges új-zélandi papagájok tartásához hét évnyi szünet után fogtunk hozzá újra. A január végén érkezett és április óta látható négy keán kívül ráadásul május folyamán további állatok érkeztek: belőlük azóta egy második keacsapatot hoztunk létre. A Holnemvolt Parkban látható struccok tavaszi érkezésével is egy olyan fajjal gyarapodott az Állatkertünkben bemutatott állatok köre, amelyeket évek óta – egészen pontosan négy éven át – hiába kerestek látogatóink.

A Varázshegy is sok érdekes fajjal gyarapodott a 2014-es esztendőben. Közülük a legendás hírű pálmatolvajjal még kókuszdió-feltörési tesztet is végeztünk. Érdekes újdonságnak számít a Pinokkió-orral és kék színben pompázó ollókkal büszkélkedő nyílfejű tengeripók is.