Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Új helyen az ázsiai vadkutyák 2015. június 18.

Új helyet kaptak az ázsiai vadkutyák. Korábbi helyükhöz képest néhány tucat méterrel költöztek odébb, méghozzá egy tágasabb kifutóba. Ez azért fontos, mert a csapat egyedszáma a most már jól látható tavaszi kölyökkel együtt tizennyolcra növekedett.

Rudyard Kipling novellagyűjteménye, A dzsungel könyve egyik fejezetében a „vörös kutyák” jutnak fontos szerephez. A szóban forgó állatokat azonban manapság inkább vörös farkasnak, ázsiai vadkutyának, esetleg a kannada nyelvből átvett elnevezéssel élve dólnak (dhole) nevezzük. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2008 óta foglalkozunk ezzel az állatfajjal. Eredetileg három nősténnyel és két hímmel indult a csapat, s az elmúlt évek során több alkalommal is sikeresen szaporítottuk őket. 2009-ben, 2011-ben, 2014-ben, sőt mi több, az idei évben is születtek apróságok.

Jelenleg hét kölyök cseperedik vadkutyáinknál. Ők mindannyian egy anyától, a Kata nevű nősténytől születtek, apjukat Zolikának hívják. A kicsik nevelésébe azonban egy másik nőstény, a rangsor élén álló Doris is besegít. A kölykök március 27-én jöttek a világra, de kezdetben természetesen nem sokat lehetett látni belőlük. Május elején egy kis szerencsével már meg lehetett őket figyelni, de május végére merészkedtek elő annyira, hogy a vadkutyákat felkereső látogatók már jó eséllyel megláthassák az utódokat.

Aki most szeretné látni őket, nem árt, ha tudja, hogy a vadkutyák nemrégiben elköltöztek. Persze nem túl messzire. Új kifutójukat a régitől néhány tucat méterre, a vörös macskamedvék szomszédságában, a tigrisekkel szemben alakítottuk ki. Vagyis ezután is a Nagyszikla oldalában laknak, de egy teljesen új helyen. A költözködésre azért volt szükség, mert a cseperedő kölykökkel együtt most már tizennyolc vadkutyánk van, és egy ekkora falkának nagyobb, tágasabb férőhelyre van szüksége.

A vörös farkasok tartása és szaporítása valódi sikertörténetnek mondható. Az eredetileg öt egyedből álló csapatot hét év alatt jelentősen felszaporítottuk. Igaz, az egyedszám növekedéséhez a szaporulaton kívül a 2013-ban Svédországból vérfrissítésként érkezett két állat is hozzájárult. Viszont az itt született kölykök közül is akadt olyan, amelyik más állatkertbe került időközben. 2011-ben például két budapesti születésű dól utazott az USA-beli Minnesota Állatkertbe.

Az ázsiai vadkutyák szaporodása nemcsak azért örvendetes, mert a kölykök önfeledt hancúrozásukkal sok örömet okoznak a közönségnek, hanem azért is, mert ez a faj veszélyeztetettnek számít őshazájában, így az újabb és újabb kölykök születése természetvédelmi szempontból is fontos.