Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Újabb erszényes gyerek 2019. február 9.

Nemrégiben számoltunk a negyedik budapesti vombatkölyök születéséről, s most újabb, erszényesekkel kapcsolatos örömhírünk van: az Ausztrál-ösvény mentén látható Bennett-kenguruknál is egy kölyök cseperedik az erszényben.

Állatkertünk egyik erőssége évtizedek óta az erszényesek, illetve az ausztrál állatvilág bemutatása. A kettő persze nem ugyanaz, hiszen az ausztrál régióban nem csak erszényesek élnek, viszont erszényesek az amerikai kontinensen is őshonosnak számítanak. A nálunk lakó erszényesek mindenesetre elég jól szaporodtak, a tavalyi évben például a rókakuzuknál, a kuszkuszoknál, a patkánykenguruknál, Bennett-kenguruknál és a kormos kenguruknál is volt gyermekáldás.

Nemrégiben a negyedik budapesti vomhatkölyök születéséről adtunk hírt, aki persze már tavaly megszületett, de mostanában kezdett kikandikálni az erszényből.

Hasonló a helyzet az Ausztrál-ösvény mentén lakó Bennett-kenguruknál is. Az egyik nőstény erszényéből ugyanis a napokban kezdett először kilesni az ott fejlődő kölyök. Maga az erszény voltaképpen második anyaméhként működik, mivel a Bennett-kenguru – hasonlóan a többi erszényeshez – meglehetősen rövid ideig, mindössze egy hónapig vemhes.Az újszülött (elléseként általában csak egy szokott lenni) ennek megfelelően igen fejletlen és elég aprócska is. Leginkább egy rózsaszínű, kocsonyás babszemre emlékeztet. Hátsó lába és farka még egyáltalán nincs ilyenkor, sőt, teljesen csupasz és vak is. A mellső lábai azonban már elég fejlettek ahhoz, hogy saját erőből bemásszon az erszénybe, és rácsatlakozzon az ott található négy emlő egyikére. Az elkövetkező hónapokban a kicsi számára tehát az erszény szolgál második anyaméhként. Közben fokozatosan egyre fejlődik, s miután a szeme is kinyílt, eljön az ideje annak, hogy először kikukucskáljon a külvilágba.

Az elkövetkező hetekben arra számíthatunk, hogy a kölyök egyre gyakrabban nézelődik majd, és március végére az első tétova lépéseket is megteheti az erszényen kívül. Majd egyre több és több időt tölt odakint, míg végül a születéstől számított kilencedik hónaptól kezdve az anyaállat már vissza sem engedi az addigra már több mint kétkilós kicsit. Ezután már csak a fejét dughatja vissza még egy darabig, hogy pár csepp tejet kortyoljon.

A vörösnyakú, más néven Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) az ausztrál régióban élő több mint hetven kengurufaj közül a középnagy termetűek közé tartozik. A kifejlett állatok testtömege 13 és 20 kg között szokott lenni. Ausztrália keleti és délkeleti részén őshonos, többek között Tasmania szigetén is. Mivel élőhelyének egy részén a téli időszakban a hideg, sőt a hó sem számít ritkaságnak, a mi éghajlatunkon ez a faj télen is a szabad ég alatt tartható. Többek között ez is az oka annak, hogy az állatkertekben igen népszerű fajnak számít. A legtöbb olyan helyen, ahol csak egyetlen kengurufajt mutatnak be, azok általában e faj képviselői.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben jelenleg négy különböző kengurufajt mutatunk be, közülük a Bennett-kenguruk az Ausztrál zónán belül a már említett Ausztrál-ösvény lakói, ahol a közönség is besétálhat az állatok közé. Budapesten egyébként 1866 óta foglalkozunk – kisebb-nagyobb megszakításokkal – a Bennett-kenguruk tartásával.