Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ünnepi cukiság: óriásvidra kölykök 2020. december 18.

Nemsokára itt a karácsony, ezért úgy gondoltuk, egy igazi különlegességgel lepjük meg Állatkertünk barátait: az első kisfilmmel a most ősszel született óriásvidra kölykökről. Ez a veszélyeztetett faj hazánkban csak a mi Állatkertünkben látható.

Legújabb kisfilmünkben a most ősszel született óriásvidra kölyköket, és persze a szüleiket mutatjuk be, afféle „cukiságbonbonként": ezzel szeretnénk Állatkertünk barátait már most megajándékozni a közelgő karácsony alkalmából. Valójában a felnőtt óriásvidrák is nagyon bájosak, mert miközben a vízben akrobatikus ügyességgel manővereznek, amikor a szárazföldön közlekednek, a mozgásukban mindig van egy csipetnyi a kutyakölykök esetlenségéből. A kölykökre pedig ez még inkább igaz. A kis óriásvidrák igazi különlegességnek számítanak, hiszen ezt a veszélyeztetett fajt kevés állatkertben tartják, szaporítják, Magyarországon például egyedül a mi Állatkertünkben.

A Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett óriásvidrák tartásával még 2014-ben kezdtünk el foglalkozni. Kezdetben három nőstényünk volt (közülük ketten testvérek), akiket a közönség hamar megszeretett, s a mozgékony, akrobatikus ügyességű állatok látványetetése gyorsan a látogatók egyik kedvenc programjává vált.

2019-ben az egyik állatunk, Alondra Argentínába utazott, hogy egy akkor induló visszatelepítési programban vegyen részt, így állatkertünk úttörő szerepet vállalt a szóban forgó területről már évtizedekkel ezelőtt kipusztult faj visszatelepítésében.

Egy másik nőstény állat, Cora – ugyancsak 2019-ben – a Madridi Állatkertbe került, onnan pedig egy hím állat érkezett hozzánk a harmadik budapesti nőstény mellé. Így végre egy tenyészpárra is szert tettünk!

Cumana és Madidi találkozása igazi szerelem volt első látásra, és idén tavaszra meg is születtek az első Magyarországon világra jött óriásvidrák. Sajnos ezek az állatok csak néhány hétig maradtak életben, amin sokat szomorkodtunk, de az óriásvidráknál sajnos nem ritka az ilyesmi (az elmúlt húsz év állatkerti születésű óriásvidrái közül csak minden harmadik érte meg az egyhónapos kort, és a vadonban is sok állat pusztul el még kölyökkorban), különösen az első alomban született kölykök esetében. Ám mi továbbra is bizakodók maradtunk, annál is inkább, mert a szülőpár szoros kapcsolata és az első ellés tapasztalatai alapján számítani lehetett arra, hogy Cumana és Madidi frigyéből amint lehet, újabb kölykök születhetnek.

A mostani kölykök október 7-én jöttek a világra, így a két apróság most már két hónapos is elmúlt. Bár jelenleg még csak kisfilmen tudjuk bemutatni őket – annál is inkább, mivel a koronavírus világjárvány miatt Állatkertünk átmenetileg zárva tart – bízunk abban, hogy hamarosan a helyszínen is megcsodálhatja őket a nagyközönség!

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.