Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Varik fekete-fehérben 2013. október 17.

A Madagaszkár-ház szomszédságában új látnivalóval kedveskedünk a makibarátoknak. Három fekete-fehér variról van szó, amelyek a közelmúltban érkeztek Állatkertünkbe. A Madagaszkár keleti felében honos makifaj kritikusan veszélyeztetett, vadonbeli állománya ma már csak egyötöde a három évtizeddel ezelőttinek. Így az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által fenntartott vari tenyészprogram természetvédelmi szempontból is igen fontos.

A makik közé tartozó varikat magyarul tarka makiknak is nevezik. Ez a név azonban mindjárt kétféle, ránézésre is könnyen megkülönböztethető állatot jelöl. A vörös varik (Varecia rubra) bundája vörösesbarna és fekete alapszínű, fehér jeggyel a tarkó tájékán. Ezek az állatok az északkelet-madagaszkári Masoala Nemzeti Park erdőségeiben honosak, és a mi Állatkertünkben is láthatóak évek óta. A fekete-fehér varik (Varecia variegata) viszont fekete-fehér bundát viselnek, és a Masoala erdőségeitől délre, Madagaszkár keleti felének kisebb, elszigetelt élőhelyein fordulnak elő. A hagyományos vélekedés a két fajt egynek tartotta, a vörös varit pedig a fajon belül alfajként különítették el. Bár ez a felosztás ma is előfordul, a természettudósok körében egyre elterjedtebb az a szemlélet, hogy két különálló fajról van szó.

A gyakori látogatóink számára ismerős vörös varik mellett tehát mostantól fekete-fehér varikat is bemutatunk, éspedig a Madagaszkár-háztól nem messze, az aranyhasú mangábék melletti kifutóban, illetve a hozzá tartozó állatházban, amely 1912-ben eredetileg a rágcsálók számára épült.

A fekete-fehér varikat pillanatnyilag három állat képviseli. Egyikük Hollandiából, a másik kettő pedig Berlinből érkezett Budapestre. A varik az elmúlt napokban nemcsak birtokba vették új otthonukat, hanem kellően meg is barátkoztak vele, így most már a nagyközönség is jól láthatja őket.

Sajnos a fekete-fehér varik helyzete a természetben nem túl rózsás. A kutatók megfigyelései szerint mai állományok már csak egyötöde a harminc évvel ezelőttinek. Ezért a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a fekete-fehér varikat a „kritikusan veszélyeztetett" kategóriába sorolta be, éppen úgy, mint a vörös varikat is. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 1990 óta tart fenn összehangolt tenyészprogramot a fekete-fehér varik természetvédelmi célú, tervszerű szaporítása érdekében. E program keretében érkeztek a Budapesten látható állatok is.