Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Védőszárny alatt 2019. szeptember 5.

A kontyosfürjek nagyon gondos szülők. Ennek elég gyakran láthatjuk tanújelét, például akkor, amikor a felnőttek szó szerint védőszárnyaik alá veszik a csibéket. Erre most elég sok alkalmuk van, mert a közelmúltban ismét gyermekáldás volt náluk.

A kaliforniai kontyosfürj (Callipepla californica) bóbitás és copfosfürj néven is ismeretes, és arról nevezetes, hogy az USA-beli Kalifornia állam egyik jelképe. Nem a címerállata (mert az a medve), hanem a hivatalos madara. Ugyanis az USA valamennyi államának megvan a hivatalos madara, és ez Kalifornia esetében éppen a kaliforniai kontyosfürj.

Ezek a madarak Állatkertünkben a Fácános végében láthatók, és rendszeresen kelnek ki náluk újabb és újabb fiókák. A nyár folyamán már beszámoltunk arról, hogy az ifjú kontyosfürjek mennyire szeretnek napfürdőzni, most azonban ismét érdemes rájuk felhívnunk látogatóink figyelmét, mivel nemrégiben újabb fiókák keltek ki a tojásból.

Ilyenkor jól láthatjuk, hogy a felnőtt madarak milyen féltő gondoskodással veszik körül az apróságokat. Ha kell, szó szerint a védőszárnyaik alá veszik őket, amint ezt szemfüles fotósunknak is sikerült megörökítenie. Ráadásul a kontyosfürjeknél gyakori, hogy több szülőpár alkot egy kisebb közösséget, amelyen belül mindenki kiveszi a részét az éppen aktuális fiókákról való gondoskodásból.

A kicsik egyébként elég aktívak, sokat láthatjuk őket jönni-menni, fel és alá szaladgálni férőhelyükön. És természetesen ők is nagyon szeretnek napfürdőzni.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.