Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Veszélyeztetett állatfajok Budapesten 2015. november 16.

A korszerű állatkertek egyik fontos feladata a kihalástól fenyegetett állatfajok védelme. Állatkertünk is több olyan fajjal foglalkozik, amely veszélyeztetettnek számít. Sőt, olyan is akad, amelyből már csak állatkerti állomány létezik.

Mindenki tudja, hogy számos különféle állatfajt fenyeget a kipusztulás veszélye. A fenyegetettség mértéke azonban nem azonos az egyes fajok esetében. Ennek érzékeltetésére a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) egy kategóriarendszert dolgozott ki a veszélyeztetettség mértékének értékelésére és kifejezésére. A természetvédelmi szakemberek így kevéssé fenyegetett (least concern), fenyegetettség közeli (near threatened), sebezhető (vulnerable), veszélyeztetett (endangered), kritikusan veszélyeztetett (critically endangered), a vadonban kihalt (extinct in the wild), illetve kipusztult (extinct) fajokat különböztetnek meg.

Állatkertünkben bőven akad a fenyegetett fajokból és alfajokból, hiszen intézményünk is kiveszi a részét azokból a tenyészprogramokból, amelyek célja a fenyegetett fajok természetvédelmi célú állatkerti szaporítása. Ez a helyzet például az emberszabású majmok esetében is, amelyeket Budapesten a szumátrai orangutánok és a nyugati síkvidéki gorillák képviselnek. Mindkettő kritikusan veszélyeztetettnek számít, s mind a gorillák, mind az orangutánok rendszeresen szaporodnak Budapesten. Nagymacskáink is mind ritka alfajokat képviselnek, hiszen nálunk indiai oroszlánok, szibériai tigrisek és perzsa leopárdok vannak, márpedig ezek mindegyike veszélyeztetettnek számít. A szibériai tigriseket viszonylag régóta szaporítjuk, de az elmúlt években nálunk született hét perzsa leopárd és hét indiai oroszlán kölyök is önmagáért beszél. Ugyancsak veszélyeztetett alfaj a zsiráfokon belül a Rothschild-zsiráf, amelyből nagyszerű és igen jól szaporodó csapattal rendelkezünk.

Az IUCN kategóriái szerint leginkább fenyegetettnek számító állataink a mhorr gazellák. Maga a faj, az úgynevezett dámgazella eleve kritikusan veszélyeztetett, de a szóban forgó mhorr gazella alfaj a vadonban kihaltnak tekinthető, hiszen ennek a kecses patásnak ma már csak állatkerti állományai léteznek.

Vannak persze olyan kihalástól fenyegetett állatfajok is Állatkertünk gyűjteményében, amelyek a nagymacskákhoz, a zsiráfokhoz, vagy az emberszabásúakhoz képest sokkal kevésbé közismertek. Ott vannak például a tarvarjak, amelyeket sok látogató talán észre sem vesz. Pedig ez is egy nagyon ritka, kritikusan veszélyeztetett állatfaj, ráadásul szaporításuk ugyancsak sikeres Budapesten.

Az állatkertek már több fajt mentettek meg a kihalástól: az európai bölény vagy az ázsiai vadló egyaránt ezeknek az intézményeknek köszönheti, hogy mind a mai napig fennmaradt. Az állatkerti szakemberek szerte a világon, így nálunk is, azon dolgoznak, hogy ezeknek a ritka, kipusztulóban lévő állatoknak a szaporításával igyekezzenek hozzájárulni a megmentésükhöz. Hiszen minden állatkerti szaporulat növeli a fennmaradás esélyeit, ráadásul az állatkertekben megszerzett tapasztalatoknak sokszor nagy hasznát veszik a terepen, a szabad természetben dolgozó vadvédelmi szakemberek is.

Az egyes állatfajoknál elhelyezett ismertető táblákon szinte minden nálunk látható állatfaj esetében feltüntettük, hogy az adott állat milyen mértékben veszélyeztetett. Így egy állatkerti séta során bárki megnézheti, hogy ritka, fenyegetett, netán kritikusan veszélyeztetett állatban gyönyörködik-e éppen.