Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Virágba borult az Állatkert 2021. április 10.

Szirmot bontott a salátaboglárka, az odvas keltike, a pirosló hunyor, a pompás japánbirs, az illatos boroszlán. Virágzik a japán liliomfa, a vérszilva és a higan diszcseresznye is. Az igazi cseresznyevirágzást azonban a következő hetekre várjuk.

higan díszcseresznyeA tavasz az Állatkert parkjának szinte minden szegletét színes virágpompába öltözteti. Messze száll az illatos boroszlán (Daphne odora) illata, és most a legszebb a pompás japánbirs (Chaenomeles speciosa), a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens), a salátaboglárka (Ficaria verna) meg az odvas keltike (Corydalis cava). A hibrid aranyfák (Forsythia x intermedia) aranyszínnel tündökölnek a nap fényében, és virágzik már a japán díszmogyoró (Corylopsis pauciflor) is. A Japánkert tó felöli szélén álló japán liliomfát (Magnolia kobus) is ellepték a virágok, és a vadbivalyok kifutója melletti vérszilvák (Prunus cersaifera 'Nigra') is most pompáznak igazán.

A cseresznyefák közül a higan díszcseresznyék (Prunus subhirtella) már virágzanak, de ezek éppen arról kapták a nevüket, hogy virágaikban már március második felében, a tavaszi napéjegyenlőség idején, vagy – ahogy Japánban nevezik – a higan idején gyönyörködni lehet. Az igazi japán díszcseresznye (Prunus serrulata), vagyis a szakura virágzására az elkövetkező hetekben számítunk.

pirosló hunyorA felkelő nap országában a virágzó díszcseresznyékben való gyönyörködés – azaz a hanami – sokakat a szabadba csábító, népszerű program, amely azonban az észak-déli irányban hosszan elnyúló szigetországban különböző vidékein nem egyszerre következik be. Azt, hogy melyik prefektúrában mikor hol tart a cseresznyevirágzás, ilyenkor az időjárásjelentéshez hasonló módon teszik közzé. E sorok megjelenésekor például Japán déli részén, sőt már Tokió környékén is vége a cseresznyevirágzás szezonjának, de Mijagi prefektúrában most nyújtják a cseresznyefák a legszebb látványt, északabbra pedig most kezdődik a cseresznyevirágzás. Úgy számoljuk, hogy nálunk a fő szezon Akita és Ivate prefektúrákéval esik majd egybe.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.