Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Virágpompa a tavaszi nap-éj egyenlőségkor 2023. március 21.

Állatkertünk több pontján is virágtól roskadozó fákban gyönyörködhet a nagyközönség. Ezek legnagyobb része higan díszcseresznye, melynek virágjai a szokásos cseresznyevirágzásnál korábban, a tavaszi nap-éj egyenlőségkor a legszebbek.

Szombaton és vasárnap igen sok látogató tisztelt meg bennünket a látogatásával, amihez az épp e hétvégén indult tavaszköszöntő élményprogramjaink mellett a kedvező időjárás is hozzájárulhatott. Aki ellátogatott hozzánk, Állatkertünk több pontján is virágban álló fákat láthatott, amelyek mintha cseresznyefáknak tűntek volna, annak ellenére, hogy a tulajdonképpeni cseresznyevirágzás, és a bennük való gyönyörködés, a hanami időszaka csak néhány hét múlva lesz esedékes.

A most virágzó fák jó része higan díszcseresznye, amelyet már március második felében elborítanak a virágok. A nevük is erre utal, hiszen a higan egy buddhista gyökerű japán ünnep neve, amelynek időpontja a nap-éj egyenlőséghez kapcsolódik.

Maga a nap-éj egyenlőség lényegében egy csillagászati esemény, a Föld forgástengelye ilyenkor pont merőleges a Föld és a Nap középpontját összekötő egyenesre, ami évente két alkalommal, tavasszal és ősszel fordul elő. A tavaszi nap-éj egyenlőség a gyakorlatban azt jelenti, hogy a téli napforduló óta egyre hosszabbodó nappalok hossza ettől kezdve már meghaladja az éjszakákét.

A tavaszi nap-éj egyenlőség március 20-ra esik, ezért azt mondhatjuk, hogy a higan díszcseresznyék teljesen „tervszerűen" virágzanak. Ám a szakura, azaz a „klasszikus" japáncseresznye virágzására még pár hetet várni kell. Addigra egyébként várhatóan a liliomfák, azaz magnóliák is szirmot bontanak Állatkertünkben. Viszont már most virágzik a vérszilva (a cseresznyeszilva vagy mirabolán egyik változata) is, amelyek közül a vadbivalyok kifutója mellett található néhány szép példány.

A higan cseresznyefák közül a Japánkert kijáratánál állók nyerték el leginkább közönségünk tetszését, a hétvégén itt sorban álltak a látogatók, hogy szelfit készítsenek a virágpompával a háttérben. Mivel e növények népszerűségét kertészeink is érzékelik, középtávon továbbiak telepítését határozták el.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.